Δικαίωση των ιδιωτών για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη σε περίπτωση θετικής πρωτόδικης απόφασης
Εξωδικαστική λύση για τα οικόπεδα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους χωρίς ταλαιπωρία, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Με βάση το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, σε περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα, υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική απόφαση.
Παράλληλα, όσοι έχουν αναγνωριστεί πρωτόδικα ως ιδιοκτήτες έναντι του Δημοσίου ακινήτων, που ήταν αρχικά αγνώστου ιδιοκτήτη, δικαιώνονται οριστικά και αμετάκλητα, καθώς το Δημόσιο δεν θα προσβάλλει τις αποφάσεις αυτές με ένδικα μέσα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε και να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο. Eισάγουμε ρυθμίσεις που διευκολύνουν τον κόσμο και μας οδηγούν στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, μετά από 30 χρόνια στην Ελλάδα», δήλωσε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε πως προς το παρόν «κάθε γραμμή η οποία χαράσσεται στο χάρτη, η οποία οριοθετεί τη δική σας περιουσία από τη δική μου, είναι μια πιθανή εστία σύγκρουσης. Είναι μια πιθανή εστία διεκδίκησης. Ή είναι μια πιθανή εστία κατάληξης στα ελληνικά δικαστήρια».
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος, τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση μέσα στο 2025. Σχετικά με την επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης των χωρικών μεταβολών, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επιλύονται, με δεδομένο ότι η διαδικασία ήταν αρκετά περίπλοκη και δύσκολη μέχρι τώρα.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
- Εισάγεται ενιαία διαδικασία διόρθωσης στοιχείων και καθιερώνεται απλοποιημένο πλαίσιο για τη διόρθωση γεωμετρικών δεδομένων, όπως τα όρια οικοπέδων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια. Σε αυτή τη διαδικασία, οι μηχανικοί θα έχουν αυξημένο ρόλο μετά από πιστοποίηση που θα τους χορηγείται.
- Εισάγεται 24ωρη ηλεκτρονική υποβολή πράξεων και μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά, οποιαδήποτε μέρα και οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και Κυριακή.
- Αξιοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στον νομικό έλεγχο των συμβολαίων και το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιας φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων.
- Καθιερώνεται η εξωδικαστική λύση για τα οικόπεδα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους χωρίς ταλαιπωρία. Σε περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα, υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική απόφαση.
- Σε περιπτώσεις πολυκατοικιών όπου η μέτρηση του εμβαδού διαμερισμάτων μπορεί να γίνει ψηφιακά, εισάγεται διαδικασία μετατροπής του συμβολαίου, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών, υπό τον όρο ότι δεν βλάπτονται τα δικαιώματά τους στην οριζόντια ιδιοκτησία.
- Διασώζονται τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Οσοι έχουν αναγνωριστεί πρωτόδικα ως ιδιοκτήτες έναντι του Δημοσίου, που ήταν αρχικά αγνώστου ιδιοκτήτη, δικαιώνονται οριστικά και αμετάκλητα καθώς το Δημόσιο δεν θα προσβάλλει τις αποφάσεις αυτές με ένδικα μέσα.
Δ. Παπαστεργίου: Θα καταλάβουμε τι έχουμε και πού το έχουμε
Το κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής που τρέχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι «πήρε δεκάδες χρόνια για τα δυσεπίλυτα προβλήματα, αλλά πλέον βλέπουμε φως στο τούνελ, βαίνουμε προς το τέλος».
«Επιτέλους θα καταλάβουμε τι έχουμε και πού το έχουμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, είμαστε πεπεισμένοι, και με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με αφορμή το γεγονός ότι η έλλειψη σωστής κτηματογράφησης δρα κόντρα στην ανάπτυξη, θα τα καταφέρουμε ως το τέλος του 2025», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Αναφερόμενος στο έργο της ψηφιοποίησης τόνισε πως «είναι εξίσου σημαντικό, για να μπορούμε, με σύγχρονους τρόπους και ακρίβεια, να αναζητούμε πληροφορίες που ανατρέχουν στους τίτλους και τα υπόλοιπα σημαντικά έργα κτηματογράφησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ