του Δημήτρη Παπαδόπουλου
Με στόχο την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο μαζικών διασταυρώσεων, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα ξεκινούν και οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα νησιά του Αιγαίου.
Το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στο κατά πόσο οι επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS εκδίδουν αποδείξεις ή συναλλάσσονται με “μαύρα” και εάν δέχονται κάρτες στις συναλλαγές τους.
Επίσης, ειδικά κλιμάκια θα διερευνούν εάν κάποιοι επιτήδειοι έχουν βρει τρόπο να “σπάσουν” τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS δηλαδή, εάν με κάποιο λογισμικό επιχειρούν να προσπεράσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να μην καταγράφονται οι συναλλαγές.
Από την ΑΑΔΕ δηλώνουν καθ’ όλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και μάλιστα τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Φυσικά, στις επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν πειράξει τους μηχανισμούς θα μπαίνει λουκέτο, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Το σημαντικό και φέτος είναι ότι οι ελεγκτές θα διενεργούν ελέγχους σε άλλες περιοχές από την έδρα τους. Δηλαδή, κλιμάκια ελεγκτών από τη Θεσσαλονίκη θα διενεργήσουν ελέγχους στην Αθήνα, ενώ στα νησιά θα μεταβούν ελεγκτές από όλη την επικράτεια, πλην αυτών που διαμένουν σε αυτά.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν προς τα τέλη του μήνα, ταυτόχρονα με την αποστολή των πρώτων κλιμακίων στα δημοφιλή νησιά της χώρας. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας και στα διόδια. Και αυτό γιατί η εμπειρία έδειξε ότι πολλοί δεν φέρουν δελτίο αποστολής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το δελτίο αποστολής δεν έχει καμία σχέση με όσα περιέχονται στο φορτίο.
Όπως σημειώθηκε, πέραν του καλοκαιρινού σχεδίου ελέγχου, θα υπάρξουν και οι θερινές μαζικές διασταυρώσεις. Στο στόχαστρο θα μπουν αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, αδήλωτα εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογούμενοι που εμφανίζουν εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, αλλά και μεγαλύτερα ποσά με δυσανάλογες δαπάνες, καθώς και όσοι αποκτούν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, νέα μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και εντοπισμό κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στόχος των αλλαγών είναι η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης για την καταστολή περιπτώσεων φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης θα ενισχυθεί περαιτέρω και με την υποχρεωτικότητα χρήσης και την αξιοποίηση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), την εφαρμογή appodixi, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την πλατφόρμα καταγγελιών.
Συνολικά φέτος υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις σε 120.000 ΑΦΜ. Ειδικότερα:
Οι διασταυρώσεις του 2024
– Έλεγχος συμμόρφωσης ιδιοκτητών ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έλεγχος να διαπιστωθεί εάν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου στις συναλλαγές που πραγματοποιούν.
– Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
– Εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών μέσω της ανάπτυξης στατιστικής μεθοδολογίας.
– Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
– Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.
– Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018.
– Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.
Εκτός από τη μονάδα ειδικών διασταυρώσεων η ΑΑΔΕ ετοιμάζει το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Η νέα δομή θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων (εφοριακών και τελωνειακών), επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο. Το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων θα στεγαστεί στο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) στα Σεπόλια, μαζί με την επιτελική υπηρεσία τελωνειακών ελέγχων και τις ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθεί και ο θάλαμος επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες, που αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του έτους, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και η δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και η διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.
Σε ό,τι αφορά στο BANCAPP, μέσω του συστήματος συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ο έλεγχος αφορά τόσο σε καταθέσεις, ρέπος, ασφαλιστικά προϊόντα, παράγωγα, μετοχές όσο και σε δάνεια και σε θυρίδες.