Εκτύπωση

Οικονομία Εμφανίσεις: 42

Αλέξανδρος Κλώσσας
 
Το γενναίο πακέτο μέτρων, για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες με την εξειδίκευση των μέτρων να ακολουθεί σε λίγη ώρα από τους αρμόδιους Υπουργούς.
 Επιδότηση στο λογαριασμό και επιστροφή μέρους των υπέρογκων αυξήσεων που πλήρωσαν τα νοικοκυριά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το πακέτο μέτρο με στόχο τον περιορισμό του βάρους που σηκώνουν εδώ και μήνες τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εξειδικεύσουν σήμερα στις 8.30 το πρωί, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα λάβουν τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως και 600 ευρώ, προκείμενου να τους επιστραφεί ένα μέρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο, με τη διαδικασία ως πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει δήλωση από την πλευρά των καταναλωτών σε ειδική πλατφόρμα. Τα χρήματα δεν θα επιστραφούν ως μείωση σε επόμενο λογαριασμό, αλλά θα πιστωθούν σε τραπεζικό λογαριασμό και οι καταναλωτές θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων για το σύνολο της περιόδου.

Προκειμένου οι καταναλωτές να διαπιστώσουν το ύψος της επιστροφής που θα δικαιούνται θα πρέπει να αφαιρέσουν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει . Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση νοικοκυριό στο οποίο ο λογαριασμός περιελάμβανε ρήτρα αναπροσαρμογής 1.500 ευρώ και η επιδότηση ήταν 500 ευρώ, οι καταναλωτές θα λάβουν το ποσό των 600 ευρώ ως μέρος των 1.000 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση. Ωστόσο, η επιστροφή από τις απώλειες που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ Δηλαδή, με ρήτρα αναπροσαρμογής 3.000 ευρώ και επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν θα φέρει επιστροφή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Για τους επόμενους δύο μήνες επεκτείνεται η επιδότηση που δίνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα, ενώ θα καλύπτεται για το τμήμα αυτό της κατανάλωσης, το 50% της επιβάρυνσης, καθώς και ότι θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες.

Από τον Ιούλιο και για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και το ένα έτος, το σύστημα επιδοτήσεων αλλάζει και δίνει τη θέση του σε ένα μικτό σχήμα παρέμβασης τόσο στη χονδρική όσο και τη λιανική θέτοντας ένα έμμεσο πλαφόν το οποίο θα οδηγεί σε απορρόφηση του 70% έως 80% των επιβαρύνσεων. Πρακτικά τα τιμολόγια, εφόσον «πετύχει» το νέο σχήμα θα επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα προ κρίσης , πολύ κοντά στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου.

Πάντως, η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται. Παραμένει ως κανόνας και φυσικά στις συμβάσεις των κυμαινόμενων τιμολογίων. Απλά στην πράξη η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα «αποζημιώσει» τους καταναλωτές για μέρος της επιβάρυνσης που είχαν το προηγούμενο διάστημα από την εφαρμογή της, καθώς και ότι από εδώ και στο εξής οι επιπτώσεις από τη ρήτρα θα είναι περιορισμένες

 

Πηγή:dikaiologitika.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.