Εκτύπωση

Άποψη Εμφανίσεις: 17

 

Η ζωή μας αλλάζει και όχι απαραίτητα μόνο λόγω κορωνοϊού!

Η τεχνολογία είναι αυτή που έχει φέρει ήδη τεράστιες αλλαγές και οι οποίες στο κοντινό μέλλον θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο πολλές και πιο συχνές.

Στον τομέα της τυπογραφίας, για παράδειγμα, οι αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια είναι πιο πολλές και ριζοσπαστικές από αυτές που σημειώθηκαν τα προηγούμενα 1200 χρόνια!

Η τυπογραφία –που την έχω ζήσει από πολύ κοντά– ξεκίνησε από την ανάγκη να αναπαραχθούν κείμενα πιο γρήγορα και πιο φθηνά. Οι αντιγραφείς κειμένων (στην αρχή βιβλίων) είχαν γίνει ασύμφοροι και παράλληλα δεν μπορούσαν να καλύψουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Έτσι ξεκίνησε η αναγλυφοτυπία. Η ιδέα είχε παρθεί από τις αρχαίες σφραγίδες.

Το 15ο αιώνα ο Γουτεμβέργιος απλοποίησε τα πράγματα και με το σύστημα των ξύλινων τυποποιημένων στοιχείων (γραμμάτων) κατάφερε να στοιχειοθετούνται κείμενα και τα στοιχεία να ξαναχρησιμοποιούνται αργότερα για τη στοιχειοθεσία άλλων κειμένων. Παράλληλα οι υποτυπώδεις ξύλινες πρέσες έκαναν την εκτύπωση σελίδων ευκολότερη και γρήγορη.

Χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να εφευρεθεί η λινοτυπική με το λιωμένο μολύβι, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε άρχισε να εμφανίζεται η ηλεκτρονική στοιχειοθεσία. Πρώτα με τη φωτοσύνθεση και στη συνέχεια με την ψηφιοποίηση.

Στον τομέα της εκτύπωσης η βιομηχανική επανάσταση «γέννησε» τις τυπογραφικές μηχανές, τα λεγόμενα πιεστήρια, που η αυτοματοποίησή τους εξελίχθηκε γρήγορα.

Ποιες είναι οι επερχόμενες αλλαγές;

Σύμφωνα με ειδικούς οι αλλαγές θα είναι απίστευτα ραγδαίες.

Μια γεύση από αυτές που έρχονται και που θα βελτιώσουν τη ζωή μας στις πόλεις και όχι μόνο:

Αυτά και πολλά άλλα θα συμβούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Για τους δύσπιστους θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα εταιρίας που δεν αντιλήφθηκε ή δεν αξιολόγησε σωστά τις εξελίξεις που έφερνε η τεχνολογία. Αναφέρομαι στην ιστορία της Kodak.

Ποιος θα περίμενε τότε ότι ο γίγαντας της φωτογραφίας που απασχολούσε 170.000 εργαζόμενους και είχε το 85% των πωλήσεων φωτογραφικού χαρτιού παγκοσμίως (σχεδόν μονοπώλιο) θα πήγαινε κατά διαόλου με την έλευση των ψηφιακών μηχανών! Ούτε οι ίδιοι οι διοικητικοί εγκέφαλοι της Kodak μπορούσαν να το φανταστούν. Και όμως συνέβη στα τέλη του 20ου αιώνα. Μέσα σε λίγα χρόνια τα φιλμ και κατά ένα μεγάλο μέρος τα φωτογραφικά χαρτιά έγιναν μουσειακά αντικείμενα.

Και το παράδειγμα της Kodak κάθε άλλο από μοναδικό είναι. Πολλές μεγάλες εταιρίες που δεν μπόρεσαν να δουν την ευκαιρία που τους έδιναν οι νέες τεχνολογίες κατακρημνίστηκαν!

Η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει νέα πνοή και όσοι παραμένουν κολλημένοι στο χθες δεν έχουν αύριο.

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Όσοι παραμένουν κολλημένοι στο χθες δεν έχουν αύριο!

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.