Γράφτηκε από τον/την Super User
Τουρισμός Εμφανίσεις: 44
Οι συνέπειες στις τουριστικές κρατήσεις από την Ομικρον δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μάλιστα, ο φόβος τώρα πάει στην άλλη πλευρά, ότι σε περίπτωση εκρηκτικής αύξησης της ζήτησης η αγορά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία
Η Ομικρον δεν φαίνεται να προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στη διάθεση των πολιτών ανά τον κόσμο να ταξιδέψουν. Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι και επισημαίνουν ότι μετά το πρώτο μούδιασμα που προκάλεσε η έλευση της Ομικρον έχει αρχίσει να επιστρέφει ξανά η αισιοδοξία στον τουρισμό και αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις, οι οποίες δειλά δειλά ξαναμπαίνουν στις ράγες.
Η Ομικρον δεν δείχνει να τρομάζει τους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με την περίοδο όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μπεν Ντρου «ακόμη και ενόψει της Ομικρον, οι ταξιδιώτες κλείνουν περισσότερα ταξίδια απ’ ό,τι έκαναν την ίδια περίοδο το 2019, πριν την πανδημία».
Ομως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και ως εκ τούτου υπάρχει προβληματισμός στην περίπτωση μάλιστα που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι «ίσως από την Ανοιξη πάρουμε τις ζωές μας πίσω». Η τελευταία δήλωση ανήκει στον επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά και πολύ θα ήθελαν οι πάντες να αποδειχθεί προφητική.
Στην Ελλάδα το στοίχημα πλέον είναι διπλό: Από την μία πλευρά υπάρχει η επιδίωξη τα έσοδα να πάνε 50% υψηλότερα των περυσινών, δηλαδή περίπουστα 15 δισ. από τα περίπου 10 δισ. το 2021 και από την άλλη, να διατηρηθεί η τάση που θέλει να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια.
Θα μπορέσει όμως η χώρα να ανταποκριθεί σε ένα ενδεχόμενο «μπουμ» στην ζήτηση, η οποία και θα ξεπεράσει τις προβλέψεις; Δύσκολη η απάντηση τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Δεν θα είναι όλα ρόδινα στην τουριστική βιομηχανία. Κάποιοι, μάλιστα, λένε ότι ίσως ζήσουμε κάτι αντίστοιχο με τον πληθωρισμό που προκαλεί η ταχύτερη του αναμενομένου επιστροφή στην κανονικότητα στην οικονομία. Δηλαδή, ελλείψεις σε πρώτες ύλες και τελικό προϊόν.
Κατά συνέπεια, μία πιθανή εκτόξευση, πέραν των σημερινών προβλέψεων, με σημαντική αύξηση στη ζήτηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική.
Ο Μπεν Ντρου αναφέρει επίσης ότι «η δυναμική και η ταχύτητα της ζήτησης, ενδεχομένως, να αιφνιδιάσουν ορισμένους φορείς του κλάδου», ενώ προσέθεσε ότι «οι αεροπορικές, για παράδειγμα, ίσως δυσκολευτούν στην επαναπρόσληψη πιλότων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ίσως χρειαστούν κάποια εκπαίδευση ή να συμμετέχουν σε προγράμματα δεξιοτήτων».
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, το 2020, χάθηκαν περίπου 62 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού. Παρόλο που πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας επιστρέφουν στον κλάδο, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού να επισημαίνει, τον Οκτώβριο, ότι θα σημειωθεί αύξηση κατά 18% στις θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, το 2022 οι υπάλληλοι δεν βιάζονται να επιστρέψουν στους παλιούς τους ρόλους.
Ακόμη, σε έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, η οποία δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, εκτιμήθηκε ότι 1 στις 13 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του τουρισμού θα παραμείνει κενή, με την αναλογία αυτή στην Πορτογαλία να αυξάνεται στη 1 στις 9 θέσεις εργασίας.
Αυτή η έλλειψη προσωπικού, ενδεχομένως, να προκαλέσει καθυστερήσεις στις μετακινήσεις και μείωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον κλάδο (π.χ. λιγότερες κρατήσεις σε εστιατόρια, μείωση υπηρεσιών καθαρισμού κ.λπ.).
www.imerisia.gr