Νίκος Τζιανίδης

Νίκος Τζιανίδης

Συντάκτης-Αρθρογράφος

Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Παυσανίας, Λεωτυχίδης, και άλλοι… Όλοι τους ήρωες – νικητές των Περσικών Πολέμων και όλοι τους με το ίδιο οικτρό τέλος: ατίμωση για προδοσία! Τυχαίο που όλοι τους ήταν Έλληνες;

Θα ήταν αφελές και αδόκιμο ίσως αν αρχίζαμε το θέμα με αφορισμούς του τύπου: «είναι στο DNA των Ελλήνων η αχαριστία», ή ότι έχουμε να κάνουμε με έναν «παλιολαό», «επιπόλαιο», «ενθουσιώδη», «ασυλλόγιστο», «ακριτόμυθο», «ασύνετο», «άβουλο» και πολλά άλλα. Και όλα τούτα τα επίθετα να είναι κάποια από τα εθνικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων.

Υπάρχει απάντηση σε όλα αυτά: «Καμιά πραγματικότητα δεν είναι τόσο ουσιαστική για τη συνειδητοποίηση του εαυτού μας, όσο η Ιστορία· μας δείχνει τους ευρύτατους ορίζοντες της ανθρωπότητας, μας κομίζει τις αξίες της παράδοσης, οι οποίες θεμελιώνουν τη ζωή μας, μας επιτρέπει να δούμε τους εχθρούς που συνέτριψαν τα πάντα…», γράφει ο Γερμανός υπαρξιστής φιλόσοφος Καρλ Γιάσπερς στο βιβλίο του «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία». Κι αυτή είναι η ουσία: η Ιστορία αποκαλύπτει (και) χαρακτήρες λαών. Οι Έλληνες δεν άφησαν ήρωα για ήρωα που να μην τον κατακρημνίσουν στα βάραθρα της αμφισβήτησης και του ολέθρου. Από τους μυθικούς ήρωες (θυμηθείτε το οικτρό τέλος του Ηρακλή…) πέρασαν στους ήρωες της Αρχαίας Ιστορίας και στη συνέχεια δεν γλύτωσαν οι νεότερες γενιές. Για τους πολέμαρχους του 1821; Βιβλία ολόκληρα να γράφεις δεν φθάνουν.

Ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του…

Οι περισσότεροι Έλληνες, δυστυχώς, από τα σχολεία αποφοιτούν πένητες γνώσεων Γεωγραφίας και Ιστορίας. Και καλά Γεωγραφίας, αλλά το να μην γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου είναι εγκληματικό! Τι μας διδάσκει λοιπόν η Ιστορία της Ελλάδας; Ότι πάντα υπήρξαμε λαός ζηλόφθων, μηχανορράφος· δεν αντέχαμε τον ξεχωριστό, τον χαρισματικό, τον ταγό που δεν ήταν μετριότητα σαν τους υπόλοιπους.

Εισαγωγή τέλος και μπαίνουμε στο κυρίως θέμα. Όλοι, μα όλοι οι ήρωες των Περσικών Πολέμων είχαν τέλος κακό και ατιμωτικό· ο Λεωνίδας διασώθηκε, πέφτοντας από δόρυ εχθρικό… Όμως ακόμα και ένας από τους οπλίτες του Βασιλιά της Σπάρτης που διέφυγε των Μήδων, δεν γλύτωσε από τους «δικούς» του! Αχαριστία; Φθόνος; Μνησικακία; Όλα μαζί;
Κι ας πάρουμε μια μια τις περιπτώσεις.

Το κράνος του Μιλτιάδη
Το κράνος του Μιλτιάδη

Λαβωμένο αγρίμι στη φυλακή

Η μοίρα του Μιλτιάδη ήταν ένα πρώιμο παράδειγμα ελληνικής αχαριστίας. Ο στρατηγός που πέρασε στην Ιστορία για τη νίκη του στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. είχε άδοξο τέλος. Η νίκη των Ελλήνων στη Μάχη του Μαραθώνα έσωσε την Αθήνα από τους Πέρσες. Ο Μιλτιάδης, γεννημένος από πλούσια οικογένεια, τους Φιλαΐδες, διετέλεσε αξιωματικός στον στρατό του Δαρείου, που έπειτα από πολλά σταυροδρόμια της Ιστορίας επέλεξε να ακολουθήσει την οδό που οδηγούσε στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι τον εξέλεξαν ως έναν από τους δέκα στρατηγούς τους· με αυτόν τον ρόλο έσωσε την Αθήνα. Οι Πέρσες θέλοντας να τιμωρήσουν την Αθήνα επειδή βοήθησε τους Ίωνες διοργάνωσαν μια – ας την πούμε – τιμωρητική εκστρατεία· αποβιβάστηκαν στην πεδιάδα του Μαραθώνα το 490 π.Χ. και επιβουλεύονταν την πόλη των Αθηναίων.

Οι Αθηναίοι τότε συγκέντρωσαν δύναμη περίπου 10.000 οπλιτών δίχως ιππείς ή τοξότες.
Από την άλλη, οι Πέρσες διέθεταν δύναμη τουλάχιστον 25.000 πεζών, χιλιάδες τοξότες και 1.000 ιππείς. Οι Αθηναίοι, που είχαν δέκα στρατηγούς και ένα σύστημα εκ περιτροπής διοίκησης με το οποίο ο κάθε στρατηγός διοικούσε για μια μέρα, αμφιταλαντεύονταν για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζαν τους εισβολείς· για περισσότερο από μια εβδομάδα, απλώς παρακολουθούσαν τις κινήσεις των Περσών, μέχρι που έφτασε η σειρά του Μιλτιάδη να αναλάβει τη διοίκηση. Ο Μιλτιάδης έπεισε ένα διχασμένο πολεμικό συμβούλιο να βγει σε μάχη. Το αποτέλεσμα ήταν να σωθεί η Αθήνα από τον περσικό κίνδυνο. Η ανταμοιβή του Μιλτιάδη ήταν μια απροσμέτρητη δόση αχαριστίας.

Ο Μιλτιάδης νίκησε, έδιωξε τους εισβολείς και επέστρεψε στην Αθήνα μετά δόξης, όμως τον επόμενο χρόνο οργάνωσε εκστρατεία στη Νάξο που είχε κατακτηθεί από τους Πέρσες. Η εκστρατεία στη Νάξο πέτυχε και επιτέθηκε κατά της Πάρου την οποία απέτυχε να καταλάβει έπειτα από 26 μέρες πολιορκίας. Ο Μιλτιάδης, μάλιστα, τραυματίστηκε από βέλος στο μηρό και μετά την επιστροφή του στην Αθήνα κατηγορήθηκε για προδοσία από τον Ξάνθιππο, ότι εκστράτευσε για προσωπικούς λόγους εναντίον της Πάρου· δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή μετατράπηκε σε βαρύ πρόστιμο 50 ταλάντων, το οποίο αδυνατούσε να πληρώσει. Ο Μιλτιάδης ρίχτηκε στη φυλακή, όπου πέθανε από γάγγραινα. Το πρόστιμο πλήρωσε ο γιός του Κίμων αργότερα. Ο πρώτος Έλλην ήρως των Περσικών Πολέμων πέθανε στη φυλακή! Και συνεχίζουμε…

Ο Λεωνίδας σκοτώθηκε, ευτυχώς, από εχθρούςΟ Λεωνίδας σκοτώθηκε, ευτυχώς, από εχθρούςΑπαράδεκτο να σωθείς από τις Θερμοπύλες!

Η Μάχη των Θερμοπύλων είναι γνωστή. Οι 300 του Λεωνίδα, που ήταν 1000 τελικά, αλλά οι Θεσπιείς δεν χωρούσαν στα στενά ηρωικά κιβούρια της Ιστορίας, η ήττα – νίκη των Σπαρτιατών και τα λοιπά και τα λοιπά. Γνωρίζατε όμως πως ένας (από τους δύο που επέζησαν της περσικής λαίλαπας) Σπαρτιάτης δεν έπεσε μαζί με τους 300 κι αυτό ήταν το έγκλημά του;

Ο Αριστόδημος, σπαρτιάτης πολεμιστής έχασε το μάτι του από μόλυνση και ο Λεωνίδας τον διέταξε να επιστρέψει στη Σπάρτη πριν από την τελική μάχη. Ο Αριστόδημος θεωρήθηκε δειλός από τους Σπαρτιάτες και η πράξη του θεωρήθηκε ταπεινωτική για τους συμπατριώτες του και όπως γράφει ο Ηρόδοτος: «ουδείς άνθρωπος του μιλούσε· τον αποκαλούσαν Αριστόδημος ο τρέσας», δηλαδή αυτός που φεύγει από την μάχη, ο δειλός».

Στη μάχη των Πλαταιών που ακολούθησε όμως, ο Αριστόδημος διακρίθηκε, σκότωσε πολλούς Πέρσες, αλλά δεν τιμήθηκε από τους συμπατριώτες του που δεν είχαν ξεχάσει τις Θερμοπύλες. Έχει γραφτεί και ότι οι Σπαρτιάτες δεν τίμησαν τον Αριστόδημο γιατί «είχε αγωνιστεί με αυτοκτονική απερισκεψία» στη Μάχη των Πλαταιών… Ο άλλος επιζών των «300» ήταν ένας οπλίτης, ο Παντίτης, ο οποίος στάλθηκε από τον Λεωνίδα στη Θεσσαλία. Ο Παντίτης δεν κατάφερε να επιστρέψει στις Θερμοπύλες κατά τη μάχη και όταν διαισθάνθηκε ότι θα έπεφτε σε δυσμένεια, αυτοκτόνησε.

Δεν άντεξε ο Θεμιστοκλής...Δεν άντεξε ο Θεμιστοκλής…Δηλητήριο για τον Θεμιστοκλή!

Ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο Θεμιστοκλής πρωταγωνιστής. Ο Θεμιστοκλής του Νεοκλέους ο Φρεάριος ήταν πολιτικός και στρατηγός· υπήρξε αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης στην Κλασική Αθήνα, έλαβε μέρος στη Μάχη του Μαραθώνα και στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου. Όπως γράφει ο Πλούταρχος στους «Βίους» του «…ο διδάσκαλός του συνήθιζε να λέει: εσύ, παιδί μου, δεν θα γίνεις κάτι μέτριο, αλλά οπωσδήποτε κάτι μεγάλο, ή καλό ή κακό». Όταν οι Πέρσες επέστρεψαν στην ελληνική γη με εδαφική βουλιμία και μετά την Μάχη των Θερμοπυλών, ο Θεμιστοκλής τους περίμενε στη Σαλαμίνα με τα «ξύλινα τείχη», τα πολεμικά πλοία.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είχε το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε, με τον Θεμιστοκλή βασικό πρωτεργάτης της νίκης. Όμως, στα επινίκια, ο Θεμιστοκλής όχι μόνο δεν έλαβε το στρατηγικό έπαθλο, που του ανήκε, αλλά ούτε καν τιμήθηκε! Αντίθετα η Σπάρτη, όταν την επισκέφτηκε ο θριαμβευτής της Σαλαμίνας, τον στεφάνωσε και του δώρισε άρμα το οποίο συνόδευσαν τιμητικά μέχρι τα όρια της Λακωνικής 300 ιππείς! Οι τιμές των Σπαρτιατών στον Θεμιστοκλή προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Αθηναίων, οι οποίοι, λίγους μήνες μετά τη Σαλαμίνα, ανέθεσαν την αρχηγία του στρατού ξηράς στον Αριστείδη και του στόλου στον Ξάνθιππο! Ο Θεμιστοκλής εξοστρακίστηκε στο Άργος. Από εκεί κατέφυγε – υπό τις κατηγορίες (και των) Σπαρτιατών ότι είχε συμμαχήσει με τους Πέρσες – στην Κέρκυρα και από εκεί κατέληξε στην Αυλή του βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη.

Ο Αρταξέρξης ικανοποιήθηκε όταν είδε τον ήρωα της Σαλαμίνας να τον προσεγγίζει και μάλιστα λέγεται ότι είπε: «Μακάρι οι Έλληνες να διώχνουν πάντα έτσι τους καλύτερους τους». Η ευχή – κατάρα του Αρταξέρξη κρατάει μέχρι τις μέρες μας… Λέγεται ότι, όταν κάποτε επαναστάτησε η Αίγυπτος, ο Αρταξέρξης ζήτησε βοήθεια από τον Θεμιστοκλή για την καταστολή της επανάστασης, αλλά ο Θεμιστοκλής από τη μια αρνήθηκε να στραφεί κόντρα σε ελληνικά συμφέροντα και από την άλλη δεν ήθελε να φανεί αχάριστος στον βασιλιά της Περσίας· έτσι προτίμησε την αυτοκτονία με δηλητήριο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Θεμιστοκλής πέθανε από ασθένεια.

Τι κι αν ο θρίαμβος στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται σημείο καμπής των Περσικών Πολέμων και μία από τις σπουδαιότερες ναυτικές συγκρούσεις στην Ιστορία, ο ήρωας και νικητής πέθανε ατιμασμένος! Κι όπως πάντα, οι Έλληνες, όταν αυτός που κυνήγησαν απηνώς δεν είναι πια στη ζωή, τον τιμούν εκ του ασφαλούς πλέον: στην αγορά της Μαγνησίας ανεγέρθηκε λαμπρός τάφος, στον Παρθενώνα προσφέρθηκε σαν αφιέρωμα η εικόνα του από τους γιους του, όταν επανήλθαν από την εξορία και τα οστά του μετέφεραν κρυφά στην Αττική οι συγγενείς του, εκτελώντας την εντολή του, και τα έθαψαν σε βραχώδη περιοχή της ακτής, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.

Τον Παυσανία τον έχτισαν!
Τον Παυσανία τον έχτισαν!

Τον έχτισαν στον ναό!

Ο Παυσανίας, ήταν Σπαρτιάτης Στρατηγός, που έγραψε ιστορία ως ο επικεφαλής του συνασπισμένου ελληνικού στρατού στη μάχη των Πλαταιών κατά την διάρκεια των Περσικών πολέμων. Η νίκη εναντίον των Περσών ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς εξάλειψε την περσική απειλή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μετά την επιτυχία του, ο Παυσανίας κατηγορήθηκε για συνομωσία με τους Πέρσες. Ο Θουκυδίδης και ο Πλούταρχος γράφουν ότι οι Αθηναίοι και πολλοί σύμμαχοί τους μισούσαν τον Παυσανία λόγω του αυταρχισμού, του εγωισμού και της ισχυρής εξουσίας του· τούτο φάνηκε από το ότι στον Τύμβο στις Πλαταιές έγραψε αρχικά μόνο το δικό του όνομα.

Ο Παυσανίας επέστρεψε και δικάστηκε στην Σπάρτη αλλά αθωώθηκε επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία. Οι Σπαρτιάτες απαγόρευσαν στον Παυσανία να ηγηθεί άλλης εκστρατείας μέχρι να αποδειχτεί τελεσίδικα η αθωότητά του. Ο Παυσανίας δεν υπάκουσε και έφυγε με τριήρη από την Ερμιόνη Αργολίδας για τις Κολωνές Τρωάδας, αλλά οι Έφοροι τον ανακάλεσαν ξανά και τον πέρασαν από νέα δίκη· αθωώθηκε ξανά. Τέλος ένας άνδρας, πιστός παλαιότερα στον Παυσανία, κατήγγειλε τον άλλοτε ευεργέτη του. Η ενοχή του Παυσανία, επιτέλους, αποδείχτηκε και ο ίδιος κατέφυγε ικέτης στον ναό της Αθηνάς Χαλκιοίκου, προστάτιδος της Σπάρτης, όπου απαγορεύονταν οι εκτελέσεις. Οι Έφοροι – ευφυείς άνθρωποι – σκέφτηκαν και στα γρήγορα αποφάσισαν να κλείσουν όλες τις εισόδους με λίθους και να γκρεμίσουν τη σκεπή του ναού, ώστε ο Παυσανίας να πεθάνει από την πείνα και το κρύο· η μητέρα του Θεανώ, λέει η παράδοση, έθεσε τον πρώτο λίθο! Και έτσι τέλειωσε κι ο Παυσανίας.

Ο Λεωτυχίδης, βασιλιάς της Σπάρτης επίσης. Ο Λεωτυχίδης έλαβε μέρος ως στρατηγός των Ελλήνων πλάι στον Ξάνθιππο στη μάχη της Μυκάλης το 479 π.Χ. Οι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Πέρσες σε ξηρά και θάλασσα! Ο Λεωτυχίδης έπειτα από χρόνια ηγήθηκε εκστρατείας κατά των Αλευάδων στη Θεσσαλία· δεν κατάφερε να νικήσει και θεωρήθηκε ύποπτος προδοσίας. Κατέφυγε στην Τεγέα όπου και πέθανε ξεχασμένος και στιγματισμένος.

Όλα τα παραπάνω μας τα παρέδωσε ο Ηρόδοτος. Ο Θουκυδίδης αμφισβητεί σε πολλά τον Ηρόδοτο, όμως αυτά έγραψε ο Πατέρας της Ιστορίας και εμείς τα αποδεχόμαστε.
Άλλωστε οι μελανές σελίδες δεν έχουν τέλος στο μεγάλο βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας και είναι διδακτικές όσο και οι περίλαμπρες. Τα μίση, ο φθόνος, οι μηχανορραφίες, ο φαρμακερός πόθος για εξουσία και ισχύ και τα συνεπακόλουθά τους δεν έπαψαν να υπάρχουν από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και να διχάζουν και να αφανίζουν λαμπρά παλικάρια, ήρωες και ευγενείς πολεμιστές και τέλος να αφήνουν πίσω τους καθιζήματα: καιροσκόπους «τίποτα», ελεεινούς δωσίλογους και εμέσματα της ελληνικής φυλής!

Πηγή:”ΕΘΝΟΣ”

Post Visitors:277

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings