Γιώτα Κορώνα

Υπάρχει μία συγκεκριμένη καλλιέργεια που μπορεί να αποφέρει μέχρι και 6.500 ευρώ. Τρία περιζήτητα είδη μανιταριών, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, προσφέρονται για μια πρωτότυπη εκτροφή στο σπίτι με ελάχιστο οικονομικό κόστος και σημαντικές δυνατότητες κέρδους. Οι νοικοκυραίοι μπορούν να αποκομίσουν επιπλέον ετήσιο εισόδημα από 2.000 έως 6.500 ευρώ.

Αυτή η εκτροφή μανιταριών αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο που υπερβαίνει σαφώς τα συνηθισμένα πλαίσια, προσφέροντας την ευκαιρία για επαγγελματική ασχολία με την παραγωγή μανιταριών χωρίς την ανάγκη χρήσης εδάφους. Μια τέτοια ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και με μικρό κόστος, ακόμα και στο περιβάλλον του σπιτιού, ειδικά σε περιοχές εκτός αστικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στο οικογενειακό εισόδημα.

μανιταριών

Η καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους εμφανίζεται πιο απλή σε σχέση με την καλλιέργεια του λευκού μανιταριού, ενώ η διαδικασία παραγωγής του υποστρώματος είναι επίσης απλούστερη.

Τα μανιτάρια λεντινούλα (σιιτάκε), πλευρώτους και γκριφόλα (μαϊτάκε), παρέχουν πλούσια διατροφική αξία και περιέχουν βιονεργές ουσίες που συμβάλλουν θετικά στην υγεία.

Μέσω μιας απλής αναδιάταξης του χώρου σας, προσαρμοσμένου σε ένα δωμάτιο που είναι εύκολο να καθαρίζεται και παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, και με την αγορά κατάλληλων υποστρωμάτων, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό την εμπορία ή ακόμα και την εφοδιασμό επιχειρήσεων εστίασης, όπως ταβέρνες ή ξενοδοχεία.

Πως μπορεί να γίνει η αρχή στην καλλιέργεια;

Ξεκινώντας με μικρά βήματα και χρησιμοποιώντας υποστρώματα που καλύπτουν έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να παραχθούν 125 κιλά πλευρώτους και 70-80 κιλά λεντινούλα εντός περίπου 10-12 εβδομάδων, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα απασχόληση που πέρα από την προσωπική παραγωγή για οικιακή χρήση, μπορεί να προσφέρει επιπλέον εισόδημα σε αγροτικές κοινότητες και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζοντας ότι το κόστος παραγωγής ανά κιλό είναι μεταξύ 2-2,5 ευρώ, τα μανιτάρια αποτελούν έναν προσιτό τρόπο εμπλουτισμένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πάνω από 27% σε ξηρό βάρος) και αμινοξέα παρόμοια με αυτά του κρέατος.

Μια εναλλακτική μορφή παραγωγής μανιταριών, εκτός από τη φρέσκια, είναι η ξηρή. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στα μανιτάρια να διατηρούνται στο ντουλάπι για πάνω από τρία χρόνια και να προστίθενται εύκολα σε διάφορες συνταγές, καθώς το είδος αυτό διαπραγματεύεται ολόκληρο το φάσμα της γαστρονομίας.

Η διαδικασία καλλιέργειας των μανιταριών συνίσταται σε ορισμένα βήματα. Σε διάστημα 7 έως 14 ημερών εμφανίζεται η πρώτη σοδειά. Το υπόστρωμα προσφέρεται σε τρεις τύπους. Οι δύο πρώτοι αφορούν τον πλευρώτους, ενώ ο τρίτος αναφέρεται στη λεντινούλα και τη γκριφόλα (μαϊτάκε). Ένας τύπος είναι το “σπαρμένο υπόστρωμα”, όπου ο σπόρος του μανιταριού είναι ενσωματωμένος στο εσωτερικό του υποστρώματος, και ο άλλος είναι το “επωασμένο υπόστρωμα”, όπου ο σπόρος έχει ήδη αναπτυχθεί. Ο τρίτος τύπος είναι το υπόστρωμα λεντινούλας με ωρίμανση 4 μηνών, το οποίο παράγει περίπου 1 κιλό μανιτάρια από κάθε μπλοκ 3,5 κιλών μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες.

Σε περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το προπαρασκευασμένο υπόστρωμα για την καλλιέργεια μανιταριών, απαιτείται πρώτα να υποστεί τη διαδικασία του “επώασματος”. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτησή του σε ένα κλειστό και ζεστό περιβάλλον για 17 ημέρες. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, το υπόστρωμα είναι έτοιμο να μεταβεί στη φάση της καρποφορίας, και ακολουθούνται οι κανόνες καλλιέργειας των μανιταριών.

Για την καλλιέργεια των μανιταριών, απαιτείται ένα περιβάλλον που είναι σκιερό, φωτεινό και δροσερό, αλλά απαλλαγμένο από τον άνεμο, όπως μια αποθήκη ή ένα μπαλκόνι σε προστατευμένη περιοχή. Φως είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια των μανιταριών, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεσή τους στον ήλιο. Επιπλέον, η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6-18°C για την καλή ανάπτυξή τους. Κατά την διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να διατηρούνται σε σκοτάδι.

Η δημιουργία υγρασίας γύρω από το υπόστρωμα μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως μια υγρή επιφάνεια με σταθερή πηγή νερού. Εάν το υπόστρωμα τοποθετηθεί πάνω σε χώμα ή τσιμέντο, μπορεί να διατηρηθεί υγρό με ποτίσματα. Σε περίπτωση που το υπόστρωμα τοποθετηθεί πάνω σε πλακάκια ή μάρμαρο, μια μοκέτα ή αφρολέξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατά την υγρασία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανάπτυξη των μανιταριών μπορεί να ξεκινήσει σε 7-14 ημέρες.

Συλλογή μανιταριών:

Η συλλογή των μανιταριών πλευρώτους επιτελείται με μια απλή ενέργεια, το τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που αυτή φυτρώνει.

Όταν φτάσει η στιγμή που το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια, μην το απορρίπτετε στα απορρίμματα. Αντ’ αυτού, ανακυκλώστε το περιεχόμενό του ενσωματώνοντάς το στο έδαφος ως λίπασμα. Αποτελεί εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό και είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια λαχανικών και δέντρων. Συνήθως, το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια μετά από 3-4 μήνες, αφού έχει παράξει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περίπου 7-8 κιλά. Το κόστος αυτών των υποστρωμάτων διαφέρει, ξεκινώντας από περίπου 5 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.

Οι απαιτήσεις της καλλιέργειας μανιταριών:

Η καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους αποτελεί μια ιδανική επιλογή για αρχάριους.

Κάθε είδος μανιταριού έχει διακριτές απαιτήσεις, τόσο ως προς το υπόστρωμα καλλιέργειας όσο και ως προς τις συνθήκες παραγωγής. Σύμφωνα με εξειδικευμένους γεωπόνους, είναι συστημένο να ξεκινήσει κάποιος που επιθυμεί να εξοικειωθεί με την καλλιέργεια μανιταριών επιλέγοντας πρώτα το μανιτάρι πλευρώτους. Η διαδικασία καλλιέργειας του μανιταριού πλευρώτους είναι πιο απλή σε σύγκριση με αυτή του λευκού μανιταριού, ενώ η παρασκευή του υποστρώματος είναι ευκολότερη.

Το μανιτάρι πλευρώτους ανήκει σε μια κατηγορία τροφών ιδιαίτερης διατροφικής σημασίας, καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχει βρίσκονται ανάμεσα στις πρωτεΐνες των φυτών και των ζώων. Επιπλέον, αποτελείται κυρίως από νερό (89-90%), 2% λιπαρά (με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), καθώς και υδατάνθρακες και ίνες.

Η ρίζα της λέξης “pleurotus” προέρχεται από την αρχαία ελληνική, με το “πλευρικός ους” να σημαίνει πλευρικό αυτί. Αυτή η ονομασία περιγράφει τον τρόπο που αναπτύσσεται το συγκεκριμένο είδος στο φυσικό του περιβάλλον.

Στη φύση, τα μανιτάρια pleurotus αναπτύσσονται πάνω σε κορμούς δέντρων πλαγίως, χωρίς να δημιουργούν κοτσανάκι, και να απέχουν στη μορφολογία από τα υπόλοιπα είδη που αναπτύσσονται στο έδαφος. Οι πλευρώτους είναι ιδιαίτερα νόστιμοι, ενώ το εξαιρετικό τους άρωμα και γεύση θυμίζουν τα άγρια μανιτάρια.

Τα μανιτάρια λεντινούλα και γκριφόλα ανήκουν στην κατηγορία των φαρμακευτικών μανιταριών, η οποία αναγνωρίζεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ο όρος “φαρμακευτικά” μανιτάρια αναφέρεται σε μανιτάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα στην παραδοσιακή ιατρική με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα οφέλη των μανιταριών στην υγεία:

Νεότερες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την παρουσία διαφόρων βιοδραστικών ενώσεων στα ανωτέρω μανιτάρια, με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην γενική υγεία του ανθρώπου. Η κατανάλωσή τους δεν προτείνεται ως αντικαταστατική θεραπεία, αλλά ως συμπλήρωμα στη διατροφή, προσφέροντας ένα ευπρεπές και υψηλής διατροφικής αξίας γεύμα, το οποίο συμβάλλει θετικά σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι βασικές ενώσεις που ανιχνεύονται στη γκριφόλα (μαϊτάκε) περιλαμβάνουν τις β-γλυκάνες, τη “grifolan” και τη “grifolin ?LE”. Επίσης, έχουν εντοπιστεί 5-νουκλεοτίδια (200-306mg/100gr), φωσφολιπίδια και εργοστερόλη. Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, η συχνή κατανάλωση αυτού του μανιταριού (3-5 ημέρες / εβδομάδα) ως τροφή ή ως τσάι μπορεί να έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Η τιμή τους στη λιανική αγορά σε φρέσκη μορφή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να φτάσει τα 15 ή 20 ευρώ ανά κιλό.

Ανάπτυξη μανιταριών:

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες σχετικά με τους μύκητες που παράγουν μανιτάρια. Αυτά τα μανιτάρια αναπτύσσονται στη φύση κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι ευνοϊκές. Ωστόσο, σε κλειστούς χώρους, μπορεί να παραχθούν σχεδόν σε όλους τους μήνες του χρόνου.

Οι μακρομύκητες προτιμούν την υγρασία και τη σκιά, εμφανίζοντας συχνότερα μανιτάρια κάτω από δέντρα και κατά τις υγρές περιόδους του έτους. Η πίστη ότι τα μανιτάρια αναζητούν το σκοτάδι αποδεικνύεται ως μύθος.

Ακόμα και όταν δεν εμφανίζονται μανιτάρια, οι μύκητες εξακολουθούν να υπάρχουν, με το σώμα τους να παραμένει κρυμμένο στο υπόστρωμα, δηλαδή στο υλικό όπου εκτοξεύονται οι μύκητες.

Στη φύση, το υπόστρωμα μπορεί να αποτελείται από το έδαφος, έναν κορμό δένδρου ή μια σωρό με σάπια φύλλα. Στην καλλιέργεια, το υπόστρωμα συνήθως αποτελείται από οργανικά υλικά, όπως το άχυρο σίτου.

Η καλλιέργεια των 10 τ.μ.

Σε έναν χώρο 10 τ.μ., με την κατάλληλη ρύθμιση του κλιματισμού, μπορούν να τοποθετηθούν 25 τεμάχια μπλοκ πλευρώτους. Μετά από περίπου 12 ημέρες, αυτά τα 25 μπλοκ θα ξεκινήσουν την παραγωγή των πρώτων μανιταριών, και μετά από περίπου 5-6 ημέρες θα αρχίσει η πρώτη φάση της παραγωγής. Συνήθως, η πρώτη παραγωγή ανέρχεται στο 50% της συνολικής ποσότητας. Στις 10-14 ημέρες, θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος παραγωγής. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 10-12 εβδομάδων, θα έχουμε συλλέξει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής μας. Έτσι, ένας μικρός χώρος 10 τ.μ. θα έχει παράγει 125 κιλά μανιταριών μέσα σε 3 μήνες.

Για να επιτύχει κάποιος σταθερή παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση της τάξης των 125 κιλών, θα πρέπει να δημιουργήσει 10-12 αντίστοιχους χώρους. Με την εισαγωγή 25 νέων μπλοκ κάθε εβδομάδα, θα επιτυγχάνεται η παραγωγή 125 κιλών ανά εβδομάδα από μια έκταση 100-120 τ.μ., με ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ.

Εάν κάποιος επιθυμεί να γίνει συστηματικός παραγωγός μανιταριών και να επεκτείνει την καλλιέργειά του, θα πρέπει να συμβουλευτεί εξειδικευμένους γεωπόνους για την κατάλληλη διαχείριση της καλλιέργειας και την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

enimerotiko.gr

Post Visitors:42

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings