Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη

Σάββατο 7 Οκτ. 2023, η τελευταία ημέρα του Σουκότ, της εορτής της σκηνοποιίας, (περίπου όπως η δική μας εορτή του Αγλίου Πνεύματος), της 3ης μεγαλύτερης θρησκευτικής εορτής του Ισραήλ και το Ισραήλ δέχθηκε μία πρωτόγνωρη επίθεση- εισβολή μαχητών της παλαιστινιακής ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, με εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, δεκάδες ισραηλινούς αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και στρατιωτικών και μάλιστα μέσα σε μία μόλις ημέρα!!! Η επίθεση, από ξηράς, θάλασσας και αέρα, θύμισε εν πολλοίς τον προ πενήντα ακριβώς ετών πόλεμο του Γιομ Κιπούρ,γνωστό και ως Δ’ Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο, όπου στην επέτειο αυτού, η Χαμάς εξαπέλυσε την μεγάλης κλίμακας, αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ, όπως τότε, στις 6 Οκτωβρίου 1973, το Ισραήλ δέχθηκε την σφοδρή επίθεση Αιγύπτου και Συρίας. Όπως και τότε έτσι και τώρα το Ισραήλ και αυτό είναι το παράξενο, αιφνιδιάστηκε ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα ένα πραγματικό λουτρό αίματος να συντελείται ήδη στη Μέση Ανατολή, ένα νέος κύκλος βίας με απρόβλεπτες διαστάσεις που δύσκολα θα κλείσει, η καλύτερα μόλις τώρα άρχισε. Η απίστευτη από πλευράς οργάνωση και εκτέλεση του σχεδίου της Χαμάς, αιφνιδίασε το Ισραήλ, αφού οι περίφημες υπηρεσίες ασφαλείας του, δεν αντελήφθησαν τίποτα.

Έτσι είδαμε στις τηλεοράσεις και στα ΜΚΔ (όπως X, Youtube, sites, κλπ ) σκηνές βγαλμένες από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των Ισραηλινών. Μαχητές της Χαμάς να κυκλοφορούν στους δρόμους του νότιου Ισραήλ ένα πρωινό Σαββάτου, ανοίγοντας πυρ με καλάσνικοφ. Απαγωγές και αναφορές για δολοφονίες πολιτών και στρατιωτών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF). Ακόμη παλαιστίνιους να έχουν κυριεύσει ισραηλινά άρματα ΜΕΡΚΑΒΑ IV να πανηγυρίζουν. Τίποτα παρόμοιο δεν έχει συμβεί εδώ και 50 χρόνια. Τίποτα τέτοιο δεν έπρεπε να μπορεί να συμβεί. Η Χαμάς ανακοίνωσε εξέγερση κατά του Ισραήλ και μαχητές της πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα, κάτι που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατο, και εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση. Βίντεο και φωτογραφίες, στα ΜΚΔ, τούς δείχνουν να διασχίζουν τον συνοριακό φράχτη με μοτοσικλέτες και αλεξίπτωτα, σε συνδυασμό με μπαράζ ρουκετών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι εξαπολύθηκαν περίπου 5.000 ρουκέτες κατά του νότιου Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, την Ασκελόν, την Σντερότ , Μπερσέβα και άλλες πόλεις και χωριά στα σύνορα με την Γάζα.

Στο παρόν δεν θα αναφερθούμε στις εξελίξεις της στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την οργάνωση αυτή, ποια είναι, πως δημιουργήθηκε, ποιοι οι ηγέτες της και ποια η ιδεολογία της, για να αντιληφθούμε γιατί χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Χαμάς στα αραβικά σημαίνει ζήλος ή θάρρος και είναι το ακρωνύμιο για το HarakatAlMuqawimaAlIslamiyya, δηλαδή Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης. Η Χαμάς ιδρύθηκε στις 15 Δεκ. 1987, στη Γάζα, αμέσως μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα (1987-1992). Η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα άρχισε τον Σεπ. 2000 και ουσιαστικά τελείωσε το 2005.Έκτοτε έχουμε πολλούς πολέμους με το Ισραήλ, σχεδόν κάθε δύο χρόνια, με εκατοντάδες νεκρούς. Ιδρύθηκε ως ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Φονταμενταλιστικού Κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων (Ikhwan al-Muslimin, το οποίο είχε ιδρυθεί στη Γάζα το 1946 . Οι ιδρυτές της Χαμάς ήσαν : Ο Σείχης Ahmad Yassin ιστορικός πνευματικός της ηγέτης , ο οποίος σκοτώθηκε το 2004 από Ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση στη Γάζα, ο Abd al-Fattah Dukhan, Muhammed Shama, ο Ibrahim al-Yazuri, ο Issa al-Najjar, ο Salah Shehadeh και ο ‘Abd al-Aziz Rantisi.

Το σύνθημα της Χαμάς είναι ότι « ο Θεός είναι ο στόχος της , ο Προφήτης είναι το πρότυπό της, το Κοράνι είναι το Σύνταγμά της, η Τζιχάντ (Ιερός Πόλεμος) είναι η οδός της και ο θάνατος εις το όνομα του Θεού είναι η υψηλότερη επιθυμία της».

Η Σημαία της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε.

Η Χαμάς απορρίπτει «κάθε επαφή με το Ισραήλ, τις αποκαλούμενες ειρηνευτικές διαδικασίες και τις διεθνείς συνδιασκέψεις , ως ανίκανες να αποδώσουν δικαιοσύνη ή να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα των καταπιεσμένων και πιστεύει ότι η λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα υπάρχει μόνο μέσα από την συνεχή και αδιάλλακτη ένοπλη αντίσταση και αντιπαράθεση (Τζιχάντ) με τους ¨σιωνιστές¨ , οι οποίοι θα πρέπει να εκδιωχθούν από την ιερή γη της Παλαιστίνης» . Η Χαμάς θεωρεί ότι η γη της Παλαιστίνης , στην οποία συμπεριλαμβάνεται όλο το σημερινό Ισραήλ, χωρίς τα υψώματα του Γκολάν (που ανήκουν στην Συρία και κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1973) είναι η Ισλαμική πατρίδα , Ιερή γη για τις επερχόμενες γενιές των Μουσουλμάνων μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως, που δεν μπορεί να παραδοθεί ποτέ σε μη μουσουλμάνους. Υποστηρίζει ότι ο Τζιχάντ για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, που είναι κατακτητής αυτής της γης είναι θρησκευτικό καθήκον για κάθε μουσουλμάνο (και όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους) και να εξαφανίσει το κράτος του Ισραήλ. Μάλιστα η Χαμάς όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ , ως κυρίαρχο κράτος , αλλά αναφέρεται σε αυτό στην Διακήρυξη της , του 1988 , ως «σιωνιστική οντότητα».

Η Χαμάς είναι μια μαχητική οργάνωση αλλά συγχρόνως και ένα μαζικό κοινωνικό , πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα δομημένο σε τρεις Πτέρυγες. Ο αρχηγός και ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς είναι ο Ισμαήλ Χανίγια, μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που προκαλεί τεράστια ανησυχία στην Διεθνή Κοινότητα. Στο μερικώς αναγνωρισμένο κράτος της Παλαιστίνης, ο Χανίγια είναι το αντίπαλο δέος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η πρώτη πτέρυγαείναι το πολιτικό σκέλος με επικεφαλής μέχρι το 2005 τον εκτελεσθέντα Σεΐχη Αχμάντ Γιασίν , που ασχολείται με την πολιτική γραμμή του κινήματος, την παραγωγή ενημερωτικών φυλλαδίων , την ανεύρεση οικονομικών πόρων (μεγάλος χρηματοδότης η Σαουδική Αραβία και τώρα το Ιράν) , την οργάνωση και λειτουργία φιλανθρωπικών οργανώσεων, το κτίσιμο Σχολείων, Τζαμιών, Νοσοκομείων και γενικά με φιλανθρωπίες και κοινωνικά προγράμματα. Η δεύτερη πτέρυγα είναι η υπηρεσία πληροφοριών , γνωστή ως Al – Majd (Δόξα) , η οποία εκτός από καθήκοντα εσωτερικής αστυνόμευσης στην Γάζα προέβαινε (και προβαίνει) σε εξουδετερώσεις (εκτελέσεις) παλαιστινίων ¨συνεργατών¨ με το Ισραήλ, καθώς και μια άλλη υπηρεσία «ηθικής» ασφάλειας, που καταδιώκει όσους παραβιάζουν τον Ισλαμικό νόμο. Η Τρίτη πτέρυγα είναι η επιχειρησιακή τοιαύτη ,με τις γνωστές Ταξιαρχίες Ιζ Αλ Ντιμ Αλ Κασάμ (IzzalDimalQassambrigades), στη μνήμη του εν λόγω Σεΐχη , του πατέρα της σύγχρονης αραβικής αντίστασης που σκοτώθηκε από τους Βρετανούς το 1935. Οι Ταξιαρχίες είναι υπεύθυνες για πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας με τους Shahid της (μάρτυρες) εντός του Ισραήλ, τη Δ. Όχθη και τη Γάζα και για πολλές άλλες ενέργειες, που άλλοι ονομάζουν τρομοκρατικές και άλλοι πράξεις αντίστασης, εξαρτάται από ποια γωνία βλέπει κανείς τα γεγονότα, καθώς και ποιοι είναι οι στόχοι. Π.χ. αν ο στόχος είναι άμαχοι πολίτες, αθώα γυναικόπαιδα κλπ τότε θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια, ενώ αν είναι στρατιωτικά ένοπλα τμήματα τότε είναι πράξη αντίστασης.

Μέχρι το 2004 η δύναμη της Χαμάς περιοριζόταν σχεδόν μόνο στη λωρίδα της Γάζας, όπου είχε τον απόλυτο έλεγχο σε θέματα τάξης και ασφάλειας. Τον Μάιο 2005 η Χαμάς κέρδισε πάνω από το 1/3 των δημοτικών συμβούλων στη Γάζα και στη Δ. Όχθη παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο από τη Φατάχ, στέλνοντας το μήνυμα για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Εξελίξεις που άλλαξαν το σκηνικό στην περιοχή, όταν όπως προαναφέραμε τον Ιανουάριο 2006 κέρδισαν τις εκλογές και ανέλαβαν την διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Χαμάς λαμβάνει δωρεές από πολλά αραβικά κράτη και ιδιαίτερα από τα κράτη του κόλπου, από ιδιώτες χορηγούς και από μουσουλμανικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας , από παλαιστινίους εξόριστους, ακόμη και από αμερικανούς δωρητές. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για το φιλανθρωπικό και όχι μόνο έργο της, δηλαδή εκτός από τις διάφορες ανάγκες της και την εκτέλεση φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της και για αγορά όπλων , εκρηκτικών και πυρομαχικών. Η Συρία ήταν το κέντρο – κλειδί των επιχειρήσεων της Χαμάς και το καθεστώς Άσσαντ συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και προστασία σε διάφορα ηγετικά στελέχη της Χαμάς , αλλά μετά τον πόλεμο στην Συρία, οι ηγέτες της βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία και ιδιαίτερα στο Κατάρ, που είναι και ο μεγάλος χρηματοδότης της. Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Αραφάτ και της Φατάχ με το Συριακό καθεστώς ήταν σχέσεις μίσους, ο δε Αραφάτ δεν πήγαινε στη Δαμασκό, ούτε επί Χαφέζ Άσσαντ , ούτε επί του υιού του, Μπασάαρ Άσσαντ, Προέδρου της Συρίας.

Η Χαμάς είχε διαφοροποιηθεί σε πολλά πράγματα σε σχέση με την PLO και μετέπειτα ΦΑΤΑΧ, του Γιάσερ Αραφάτ. Σε αντίθεση με τον Αραφάτ δεν υποστήριξε την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ και φυσικά δεν συμφώνησε με την Συνθήκη του Όσλο και ήταν από τους κύριες εκφραστές της άρνησης προς κάθε επαφή με το Ισραήλ. Στόχος της Οργάνωσης είναι «να σηκώσει το λάβαρο του Θεού σε κάθε γωνιά της Παλαιστίνης και να εξαφανίσει το σιωνιστικό μόρφωμα (δηλαδή το Ισραήλ) και κάθε άλλο λαϊκό παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να ιδρυθεί και να το αντικαταστήσει με μια Ισλαμική Δημοκρατία», όπως ξεκάθαρα αναγράφεται στη Διακήρυξη του 1988. Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ έγινε το 1993 στο Τελ Αβίβ , ως έμπρακτη ενέργεια αντίθεσης με την συνθήκη του Όσλο. Με την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα , της επονομαζόμενης και Ιντιφάντα του Αλ Ακτσά, η Χαμάς, στην πράξη οι Ταξιαρχίες της, συμμετείχε ενεργά μόνη της , αλλά και συνεργαζόμενη με τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακτσά της Φατάχ, σε πλείστες βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Το Ισραήλ καταδίκασε τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς σε θάνατο και άρχισε έναν αγώνα επιλεκτικών εκτελέσεων των ηγετικών στελεχών των Παλαιστινιακών οργανώσεων που εμπλέκονταν σε βομβιστικές επιθέσεις και άλλες μορφές βίας εναντίον του Ισραήλ. λόγους ασφαλείας. Η δημοτικότητα της Χαμάς αυξήθηκε ραγδαία και ιδιαίτερα στη Γάζα μετά την εκτέλεση στις 22 Μαρτίου 2004 από την Ισραηλινή αεροπορία του πνευματικού της ηγέτη και εκ των ιδρυτών της Χαμάς , Σεΐχη Αχμάντ Γιασίν. Ο νέος ηγέτης της Χαμάς ο Αμπντέλ Ραντίσι εκτελέστηκε και αυτός από την Ισραηλινή αεροπορία μετά από ένα μήνα από την ανάληψη της ηγεσίας

Μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ , Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξελέγη αρχές του 2005 ο Μαχμούτ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Φατάχ και της PLO. Τότε όλες οι Παλαιστινιακές οργανώσεις και της Χαμάς συμπεριλαμβανομένης συμμετείχαν τον Μάρτιο του 2005 στην Διάσκεψη του Καΐρου , όπου αποφασίστηκε η ¨Ταχαντίγιε¨, δηλαδή η αναστολή των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, καθόσον διέβλεπαν το αδιέξοδο του αγώνα. Όντως μετά την διάσκεψη αυτή οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ μειώθηκαν δραστικά (σχεδόν μηδενίστηκαν) και οι ελπίδες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών αναθερμάνθηκαν. Η απόφαση του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για μονομερή και οριστική αποχώρηση από την λωρίδα της Γάζας και η λεπτή, πρωτοφανής και παράδοξη επιχείρηση της απομάκρυνσης 7.500 Ισραηλινών εποίκων, ακόμη και με τη βία από τη Γάζα από τον Ισραηλινό Στρατό τον Αύγουστο του 2005, δημιούργησε περαιτέρω ελπίδες για καλύτερες προοπτικές στο παλαιστινιακό . Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Χαμάς αποφάσισε να συμμετάσχει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Π.Α. του Ιανουαρίου 2006 , όπου κάνοντας την μεγάλη έκπληξη και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων όλες τις δημοσκοπήσεις κέρδισε τις εκλογές. Έτσι ο Πρόεδρος της Π.Α. Μαχμούτ Αμπάς ανέθεσε τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Χαμάς , η οποία ορκίστηκε περί τα τέλη Μαρτίου 2006, με πρωθυπουργό τον Ισμαήλ Κανίγιε. Η συνεργασία των δύο ανδρών , του Προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Χανίγιε ξεκίνησε με καλές προοπτικές , πλην όμως την πορεία εμφανίστηκαν οι μεγάλες διαφορές απόψεων για τα εθνικά θέματα και τη ακολουθούμενη πολιτική.

Ο μετριοπαθείς Πρόεδρος Αμπάς ήταν ο μόνος αποδεκτός εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πλευράς και μόνιμος συνομιλητής με το Ισραήλ , τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και γενικά την διεθνή κοινότητα , ενώ η Χαμάς δεν αναγνωριζόταν και παρέμεινε στο περιθώριο , αποκλεισμένη και απομονωμένη , μη κάνοντας ούτε βήμα πίσω στις αδιάλλακτες θέσεις και απόψεις της, η δε ιδεολογία της παραμένει αμετακίνητη στην Διακήρυξη του 1988.

Σαν νεο-οθωμανικά αποχαυνωμένα και φιλότουρκα κτήνη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είναι, οι παλαιστίνιοι αυτοί περιφέρουν ένα γυμνό νεκρό ισραηλινό κορίτσι, ως λάφυρο και επίδειξη «γεναιότητας», καθήμενοι ως ανθρωπόμορφα κτήνη πάνω στο γυμνό κορίτσι και πανηγυρίζουν. Αυτός είναι ο πολιτισμός των ανθρωπόμορφων κτηνών, σκοτώνοντας άοπλα κορίτσια και να βεβηλώνουν τον νεκρό, κάτι που σέβονται όλοι οι λαοί, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ποιος αλήθεια ξέρει τι συνέβη και η νεαρή κατέληξε γυμνή και νεκρή πάνω σε μια καρότσα και να επιδεικνύεται ως θήραμα από τα τζιχαντιστικά κτήνη. Και υπάρχουν πολλές παρόμοιες και χειρότερες φωτό και βίντεο, που ανεβάζουν οι ίδιοι στο διαδίκτυο.

Τελικά, η ΧΑΜΑΣ, είναι μία ακραία ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση, δικαίως κατατάσσεται στην κατηγορία των τρομοκρατικών οργανώσεων και δεν έχει καμιά θέση στον πολιτισμένο κόσμο. Και όπως συνέβη με το Ισλαμικό κράτος θα συμβεί και σε αυτούς. Το Ισραήλ, έχει δικαίωμα και θα κάνει πράξη, αυτό που διακήρυξε ο πρωθυπουργός του. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του, υπόσχεται να νικήσει τη Χαμάς, αλλά λέει στους πολίτες του Ισραήλ ότι «ο πόλεμος θα πάρει χρόνο». «Αυτό που συνέβη σήμερα (7/10) δεν έχει γίνει ξανά στο Ισραήλ, θα πάρουμε εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα. Η Χαμάς έχει σκοτώσει γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους» συνέχισε ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν. Η επιχείρηση των Ισραηλινών « Σιδερένια Σπαθιά» τώρα ξεκινά. Και θα δούμε πολλά και τρομερά. Ελπίζουμε ότι οι Πύλες της Κολάσεως που άνοιξαν δεν θα καταβροχθίσουν και τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, M.Sc. στην Γεωπολιτική του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

Post Visitors:272

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings