Μοσχάρι-λουκούμι με μελιτζάνες και ντοματένια σάλτσα στην κατσαρόλα. Ένα πιάτο ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.

Τα φυτά της μελιτζάνας στον κήπο, στην παραλία, μας δίνουν ακόμη και σήμερα (μέσα Νοεμβρίου) ζουμερές μεγάλες μελιτζάνες που τις μαγειρεύουμε κυρίως σαν παπουτσάκια και ιμάμ. Βρήκα στον “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ” μία “κυριακάτικη” – όπως την αποκαλεί – συνταγή κρέας με μελιτζάνες. Ας τη δοκιμάσουμε!

Υλικά

Μερίδες: 8

  •  2 κιλά μοσχαρίσιο χτένι, ολόκληρο
  •  2,5 κιλά μελιτζάνες τσακώνικες
  •  3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα
  •  130 ml ελαιόλαδο λίγη κανέλα, σε σκόνη
  •  λίγο μπαχάρι, τριμμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  •  600 ml συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  •  1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη και χτυπάμε σε διακεκομμένη λειτουργία, ώστε να ψιλοκοπούν χωρίς να λιώσουν. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Πλένουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε ολόκληρο στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι.
  3. Το μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1 για εστίες από 1 έως 9 ή στο μισό για εστίες από 1 έως 3), με σκεπασμένη κατσαρόλα για 3-3 1⁄2 ώρες. Δεν προσθέτουμε υγρά. Αρκούν αυτά που θα βγάλει το κρεμμύδι και το ζουμί από το κρέας.
  4. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
  5. Σουρώνουμε ό,τι έχει απομείνει στην κατσαρόλα, περνώντας το από ψιλό σουρωτό και πιέζοντας καλά το κρεμμύδι πάνω στη σήτα, ώστε να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο ζωμό.

Σάλτσα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ντομάτας και τον σουρωμένο ζωμό που συγκεντρώσαμε από το μαγείρεμα του κρέατος.
  2. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Αφού κρυώσει το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το τσιγαρίζουμε ελαφρά στο μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτοντας ελάχιστη κανέλα και μπαχάρι.
  4. Προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, ώστε η σάλτσα με το κρέας να ανταλλάξουν γεύσεις και αρώματα.
  5. Αφαιρούμε το κρέας από τη σάλτσα και το βάζουμε σε μια άλλη, μικρότερη κατσαρόλα.
  6. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μεγάλες ροδέλες και τις αλατίζουμε.
  7. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  8. Τις βγάζουμε, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τις βράζουμε μέσα σε αυτήν για 5-10 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  9. Πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε ξανά το κρέας και το σερβίρουμε στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας.
  • Βάζουμε γύρω γύρω τις μελιτζάνες και περιχύνουμε κρέας και μελιτζάνες με τη ζεστή σάλτσα.
  • Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more