ΒΙΒΛΙΟκριτική: «Ουκρανικός Πόλεμος» ( Ηλία Γιαννακόπουλου, Εκδόσεις “Γραφή”, Τρίκαλα Ιούνιος 2022)

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης*.

      “O Ουκρανικός Πόλεμος μέσα από ένα απλό και   “προφητικό” βιβλίο”

            Στις 24 Φεβρουαρίου του 2024, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη της Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε στο ξέσπασμα ενός σκληρού Ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

           Η αφορμή αυτή, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως είναι η αντικατάσταση του στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι από την ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (ο αντικαταστάτης του είναι ο επίσης στρατηγός και μέχρι πρότινος αρχηγός του Ουκρανικού στρατού ξηράς, Ολεξάντρ Σίρσκι), και η προσπάθεια των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων να διεισδύσουν εντός της πόλης Αβντίιβκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μας προσφέρουν την ευκαιρία να θυμηθούμε και να ξαναδιαβάσουμε  ένα συγκεκριμένο βιβλίο.

              Ήτοι, το βιβλίο του συγγραφέα Ηλία Γιαννακόπουλου που εν προκειμένω φέρει τον τίτλο “Ουκρανικός πόλεμος: Αναγνώσεις, ερμηνείες, διδάγματα. Απλουστεύσεις και γενικεύσεις.” (1)*

           (1*.Βλέπε σχετικά, Γιαννακόπουλος, Ηλίας“Ουκρανικός πόλεμος: Αναγνώσεις, ερμηνείες, διδάγματα. Απλουστεύσεις και γενικεύσεις”, (Εκδόσεις Γραφή, Τρίκαλα, 2022). Κινούμενοι σε ένα θεωρητικό επίπεδο, δεν θα διστάσουμε να προτείνουμε στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη, την ανάγνωση, μαζί με το βιβλίο του Ηλία Γιαννακόπουλου περί της Ρωσο-ουκρανικής ένοπλης σύρραξης, και κάποια άλλα αναγνώσματα που φωτίζουν εξίσου τις διαφορετικές πτυχές της εισβολής και του πολέμου. Μία διεισδυτική και εκ των έσω επισκόπηση της σύγκρουσης, είναι αυτή του Serhii Plokhy, ο οποίος εστιάζει τόσο στα αίτια (και σε αυτό συγκλίνει με το βιβλίο του Ηλία Γιαννακόπουλου), όσο και στις πολλαπλές προεκτάσεις της Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής. Βλέπε σχετικά,  Plokhy,  Serhii., ‘The Russo-Ukrainian War:  The Return of History Hardcover – May 16, 2023,’ W.W. Norton & Company, London, 2023. Το πόνημα του Christopher Miller από την άλλη, ενέχει μορφή χρονικού και δη δημοσιογραφικού χρονικού, με τον συγγραφέα του να διατρέχει την χώρα και να δίνει τον λόγο σε όλους όσοι εμπλέκονται στα της σύγκρουσης: Από απλούς πολίτες των οποίων η ζωή μεταβλήθηκε δραματικά από την ημέρα της εισβολής, έως Ουκρανούς στρατιώτες με μάχιμη νοοτροπία και Ουκρανούς πολιτικούς που συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Βλέπε και, Miller, Christopher., ‘The War Came To Us: Life and Death in Ukraine Hardcover,’ Bloomsbury Continuum, London, 2023. O Mikhail Zygar προσφέρει στον αναγνώστη μία συναρπαστική αφήγηση για την Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, την οποία και προσωποποιεί μετατρέποντας την σε σύγκρουση μεταξύ δύο πολιτικών ηγετών (Βλαντίμιρ Πούτιν-Βολοντίμιρ Ζελένσκι), που ασπάζονται διαφορετικά στυλ ηγεσίας και ηγούνται διαφορετικών καθεστώτων: Ένα αυταρχικό ο Ρώσος πρόεδρος και ένα δημοκρατικό ο Ουκρανός ομόλογος του, που έμοιαζε και ήσαν έτοιμος για αυτή την σύγκρουση. Βλέπε και, Zygar, Mikhail., ‘ War and Punishment: Putin, Zelensky, and the Path to Russia’s Invasion of Ukraine ,’ Scribner, 2023).   

           Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να αναφέρουμε πως το βιβλίο του εκ Τρικάλων Θεσσαλίας ορμώμενου συγγραφέα, καθίσταται ιδιαίτερα επικαιρικό, αφενός μεν διότι ο πόλεμος συνεχίζεται, και, αφετέρου δε, διότι συνιστά μία καλή βάση προκειμένου να αντιληφθεί ο αναγνώστης όχι πλέον γιατί το Πουτινικόαυταρχικό καθεστώς επέλεξε να επιτεθεί στη γειτονική Ουκρανία (την οποία δεν θεωρεί, απλοϊκά και προδήλως εσφαλμένα, παρά ως “τεχνητό έθνος”), αλλά, για να καταλάβει το γιατί συνεχίζει τον πόλεμο, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στην κατοχή Ουκρανικών εδαφών. Εδάφη που βρίσκονται κυρίως στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (τμήματα των περιφερειών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και ολόκληρη η περιφέρεια του Λουχάνσκ).

            Θεωρητικώ τω τρόπω, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ο Ηλίας Γιαννακόπουλος ήταν εκ των πρώτων συγγραφέων που μπόρεσε να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια το γεγονός πως η εισβολή δεν συνιστά μία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, όπως έσπευσε να την ονομάσει ή να την χαρακτηρίσει το Πουτινικό καθεστώς. Αλλά, έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο οποίος μπορεί να “μεταμορφώσει” τόσο την Ουκρανία και την Ρωσία, όσο και την ίδια την Ευρώπη, σε πολιτικό, διπλωματικό, γεω-στρατηγικό και γεω-πολιτικό  επίπεδο (2)*. 

           ( 2.* Δεν θα ήσαν καθόλου υπερβολικό να τονίσουμε πως ο Ηλίας Γιαννακόπουλος δικαιώνεται” καθότι, θέτοντας στο επίκεντρο της ανάλυσης του την έννοια των δραστικών μεταβολών που θα επιφέρει αυτός ο πόλεμος. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, μπορούμε να απαριθμήσουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές: Πρώτον, την μεταβολή του στρατιωτικού δόγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σημαντικού μέλους του ΝΑΤΟ,  η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι), αποφάσισε να αυξήσει το ύψος των αμυντικών δαπανών, με στόχο να καταστούν περισσότερο ανθεκτικές οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Περισσότερο έτοιμες να ανταποκριθούν στις νέες και σύνθετες γεω-πολιτικές απειλές και στις προκλήσεις που μπορεί να θέσει η δράση ενός αναθεωρητικού καθεστώτος όπως είναι το Πουτινικό. Δεύτερον, την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέα μέλη (Φινλανδία και Σουηδία, δύο ισχυρές φιλελεύθερες-αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της στρατιωτικής του ισχύος. Η Ρωσική επιθετικότητα καλλιέργησε το έδαφος για την Νατοϊκή διεύρυνση η οποία αγγίζει πάλι (Φιλανδία) τα Ρωσικά σύνορα, με το Πουτινικό καθεστώς να μην μπορεί να αντιτάξει κάτι επ’ αυτού. Τρίτον, την πρωτοφανή διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική κινητοποίηση του Δυτικού κόσμου υπέρ της Ουκρανίας, εξέλιξη που πρακτικά άφησε την Ρωσία δίχως συμμάχους (τη εξαιρέσει της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν), στον ευρωπαϊκό χώρο. Μεταξύ του εν ευρεία εννοία Δυτικού κόσμου. Τέταρτον, την λήψη της στρατηγικής απόφασης για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της εκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας για την εμπόλεμη Ουκρανία και για την Γεωργία. Η Ρωσική στρατιωτική εισβολή λειτούργησε ως ‘θρυαλλίδα’ εδώ, φέροντας ακόμη πιο κοντά την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ουκρανία, η οποία πολύ γρήγορα υπέβαλλε αίτημα ένταξης, ενισχύοντας την θέση της και εμβαθύνοντας τις σχέσεις της με σημαντικές (και όχι μόνο), χώρες-μέλη της Ένωσης. Πέμπτον, ο πόλεμος επέφερε την ενίσχυση της περιφερειακής-γεωπολιτικής επιρροής χωρών της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία. Το γεωγραφικό «σύμπλοκο», όπως θα υποστήριζε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, της Ανατολικής Ευρώπης, έχει αναβαθμιστεί, καθιστάμενο η ‘πρώτη’ και ‘βασική’ γραμμή άμυνας και αποτροπής της Ρωσικής επιθετικότητας. Έκτον, την επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Λαϊκής Δημοκρατίας και Κίνας και Ρωσίας, καθώς και την ‘απελευθέρωση’ πολλών μη-Δυτικών χωρών, οι οποίες ούτε επέβαλλαν κυρώσεις στο Πουτινικό καθεστώς, ούτε και αποστασιοποιήθηκαν διπλωματικά από αυτό, προσφέροντας του διπλωματικές ‘ανάσες’ την στιγμή όπου τις χρειάζονταν όσο ποτέ άλλοτε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Έβδομον, την ενίσχυση της συστημικής αστάθειας εντός και περιμετρικά της Ευρώπης, με την Ρωσική στρατιωτική εισβολή να ενθαρρύνει κρατικούς και μη-δρώντες, να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο).

          Εμβαθύνοντας περισσότερο, θα πούμε πως ο συγγραφέας του “Ουκρανικού Πολέμου” είδε πέρα από το προφανές.

            Πέρα από το βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, παραδίδοντας μας μία ολοκληρωμένη πραγματεία περί πολέμου που διαβάζεται με την ίδια ευχαρίστηση όπως την πρώτη φορά. Επίσης, το συγκεκριμένο βιβλίο φέρει και τα χαρακτηριστικά της γεω-πολιτικής ανάλυσης, με τον συγγραφέα να καθίσταται και πάλι εκ των πρώτων που προσπάθησαν να ερμηνεύσει το δίπολο “εισβολή-σύγκρουση” με Θουκυδίδειους όρους.

           Ή αλλιώς, με βάση την “Παγίδα του Θουκυδίδη.” Θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε όμως και ένα ακόμη ζήτημα, λέγοντας πως ο “Ουκρανικός Πόλεμος” του Ηλία Γιαννακόπουλου φέρει χαρακτηριστικά γεω-πολιτικής ανάλυσης γιατί διαβάζοντας το, ο αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος προετοίμαζε μεθοδικά το έδαφος για την εισβολή και την κατάληψη Ουκρανικών εδαφών από το 2014 ακόμη.

          Όταν τα Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας (η προσάρτηση ήταν και είναι παράνομη), και ξεκίνησαν να παρέχουν κάθε είδους συνδρομή στους φιλο-ρώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίοι άρχισαν να συγκρούονται με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

             Ας δούμε τι γράφει όμως ο ίδιος ο συγγραφέας: «Ο ουκρανικός πόλεμος δεν αποκάλυψε μόνον τον εύθραυστο χαρακτήρα της ειρήνης, δεν επιβεβαίωσε μόνον τον ρόλο των αυταρχικών ηγετών στην κήρυξη ενός πολέμου, δεν επικύρωσε μόνον την απόλυτη αλληλεξάρτηση των εθνικών οικονομιών αλλά επανέφερε εμφαντικά το διαχρονικό ερώτημα για τον παράγοντα που πυροδοτεί και τρέφει τον πόλεμο ως ιστορικό ανθρώπινο φαινόμενο (3)*. 

          (3* Βλέπε σχετικά, Γιαννακόπουλος Ηλίας, «Ουκρανικός πόλεμος: Αναγνώσεις, ερμηνείες, διδάγματα. Απλουστεύσεις και γενικεύσεις»…ό.π. Όλα όσα απασχολούν  επισταμένως εδώ και μία διετία,  εκείνους τους διεθνολόγους που είναι θιασώτες της σχολής του ρεαλισμού, βρίσκονται εντός βιβλίου: Ο έντονος γεω-πολιτικός ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας (παγίδα του Θουκυδίδη) και η εμπλοκή της Ρωσίας σε αυτόν. Τα όρια της ειρήνης και το Ρωσικό «σόφισμα της κόκκινης ρέγγας». Η ηθική ευσυνειδησία ενός ηγέτη και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις. Ο Πουτινικός μιλιταρισμός-αναθεωρητισμός και το Ντοστογιεφσκικό «ερώτημα του Ρασκόλνικοβ» με το οποίο αποφεύγει να αναμετρηθεί ο λάτρης του πολέμου, Ρώσος πρόεδρος).

      Και πάλι μπορούμε να υπογραμμίσουμε πως ο Ηλίας Γιαννακόπουλος “δικαιώνεται” σε βασικές του εκτιμήσεις. Ή αλλιώς, καθίσταται “προφητικός” από τα τέλη περίπου του 2022.  

          Διότι, πρώτον, ο «ουκρανικός πόλεμος αποκάλυψε τον εύθραυστο χαρακτήρα της ειρήνης».  Δύο χρόνια μετά, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται περίτρανα από το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου, αυτή την φορά στη Μέση Ανατολή, μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης της “Χαμάς,” μέλη της οποίας εισέβαλλαν στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και φόνευσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς πολίτες, βιάζοντας γυναίκες και άνδρες.  Πόσο περισσότερο παραστατικά θα μπορούσε να το θέσει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, ο οποίος διείδε τον “εύθραυστο χαρακτήρα της ειρήνης” και επίσης, το πόσο λεπτά είναι τα όρια μεταξύ σύγκρουσης και ειρήνης.

           Δεύτερον, «επιβεβαίωσε τον ρόλο των αυταρχικών ηγετών στην κήρυξη ενός πολέμου». Δύο είναι εδώ τα ενδεικτικά παραδείγματα. Από την μία πλευρά ο πόλεμος Ισραήλ και “Χαμάς,” με τους αυταρχικούς ηγέτες μίας αυταρχικής οργάνωσης να είναι αυτοί που κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ. Και, από την άλλη, η τελευταία χρονικά σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (φθινόπωρο του 2023)  που έληξε με την συντριπτική στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν.  

               Ο Αζέρος αυταρχικός ηγέτης Ιλχάν Αλίεφ, ήσαν αυτός που διέταξε τα Αζερικά στρατεύματα να επιτεθούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά το ότι εκείνη την περίοδο, λάμβαναν χώρα διαπραγματεύσεις για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, μεταξύ του ιδίου και του Αρμένιου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν.

      Τρίτον, ο συγγραφέας επιβεβαιώνεται διότι προέβλεψε το πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι σήμερα οι εθνικές οικονομίες. Ιδίως οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Ρωσική στρατιωτική εισβολή και η Ρωσο-ουκρανική σύρραξη, κατέδειξαν εμφατικά πως τις συνέπειες ενός πολέμου που διεξάγεται στον ευρωπαϊκό χώρο, τις υφίστανται οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Διαφορετικά ειπωμένο, οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και όχι ισομερώς.

         Τέταρτον, δύο χρόνια μετά και με τον πόλεμο μεταξύ των Ισραηλινών  δυνάμεων” και της Ισλαμιστικής “Χαμάς” να εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, ερχόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με το ερώτημα που είχε θέσει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος.

        Ποιος ή ποιοι είναι οι παράγοντες που πυροδοτούν και τρέφουν τον πόλεμο (τον “πατέρα των πάντων” όπως τον ονόμαζε ο Ηράκλειτος), ως ιστορικό ανθρώπινο φαινόμενο;

          Το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί ως “προφητικό” και για έναν ακόμη λόγο. Διότι ο συγγραφέας του,  διείδε ως εμβριθής αναλυτής και όχι ως “προφήτης,” «τα άδηλα του Ουκρανικού πολέμου», σύμφωνα με την δική του διατύπωση. Λίγοι ανέμεναν πως οι Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα αντιστέκονταν σθεναρά και θα περνούσαν στην αντεπίθεση το φθινόπωρο του 2022, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη της Χερσώνας και περιοχές του Χαρκόβου, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

       Πως θα αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων εκκινώντας μία  στρατιωτική αντεπίθεση που εκτείνονταν σε όλη την γραμμή του μετώπου.  Πως θα προκαλούσαν χιλιάδες απώλειες Ρώσων στρατιωτών, συμβάλλοντας στο να εκδηλωθεί (βλέπε τις μάχες στο Μπαχμούτ), η πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση της ηγεσίας Πούτιν τον 21ου αιώνα (ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης ‘Wagner’). Πως θα έκαναν διευρυμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογικά, οπλικών συστημάτων (dronesαιφνιδιάζοντας τους Ρώσους επιτελείς.

             Πιάνουμε το νήμα από εκεί όπου το άφησε ο Ηλίας Γιαννακόπουλος: Ακόμη και σήμερα που οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν επανακτήσει την πρωτοβουλία, κυρίως στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η έκβαση του πολέμου παραμένει άδηλη, ειδικά όσο οι Ουκρανοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν την Ουκρανική γη.

           Εκεί όπου άλλοι είδαν την επικράτηση και δη την εύκολη επικράτηση της Ρωσικής στρατιωτικής “μηχανής”, ο εμβριθής μελετητής του πολέμου, διείδε την ύπαρξη ενός ισχυρού συγκρουσιακού δυναμικού που δεν πρόκειται να εξαντληθεί γρήγορα και εύκολα. Και “δικαιώνεται”.

              Να για ποιους λόγους το βιβλίο πρέπει να λάβει την θέση που του αξίζει ως ένα από τα διεισδυτικότερα αναγνώσματα του Ουκρανικού Πολέμου.  Η ψυχραιμία του Ηλία Γιαννακόπουλου είναι ένα από τα βασικά του γνωρίσματα, παρά το γεγονός πως εκκινεί να καταπιάνεται με ένα γεγονός ή αλλιώς, με ένα συμβάν, την στιγμή όπου αυτό εξελίσσεται.

         Το προτείνω ανεπιφύλακτα ως ένα από τα λίγα βιβλία που ευτύχησε να δικαιωθεί ως προς τις βασικές συντεταγμένες του Ουκρανικού πολέμου.

         Εξάλλου η σύνδεση των συνεπειών του Ουκρανικού πολέμου με το “Επιχείρημα της Ολισθηρής Πλαγιάς” προσδίδει στο βιβλίο το στοιχείο της επιστημονικότητας, όπως και οι αναφορές στις διαχρονικές επισημάνσεις του Θουκυδίδη για τη “φύση” του πολέμου και του ίδιου, του διαχρονικού ανθρώπου.

   “Γιγνόμενα μεν και αιεί εσόμενα, έως αν η αυτή  φύσις ανθρώπων η…”.

            Ίσως είναι από τις λίγες φορές που εύχομαι διαβάζοντας το βιβλίο του Ηλία Γιαννακόπουλου να διαψευστεί τόσο αυτός ως προς τις προβλέψεις του όσο και ο Θουκυδίδης ως προς τις επισημάνσεις του για την αναλλοίωτη και φιλοπόλεμη(;) φύση του ανθρώπου.

                                                 Οψόμεθα…

 *Ο Σίμος Ανδρονίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το Πλατύ Ημαθίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκων του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ (Ηθική της Ιατρικής). Βιβλιοκριτικός.

Post Visitors:78

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings