Πώς η Τουρκία επιδιώκει να στείλει στρατό στην Παλαιστίνη – O «άξονας συμφερόντων», οι σπόνσορες της Χάμας, το «δόγμα Σαμψών» και η “Pax Islamica”

Του Δρ Γιάννου Χαραλαμπίδη*

Το ζητούμενο σε έναν πόλεμο δεν είναι πώς θα τον αρχίσει κάποιος, αλλά πώς θα τον τελειώσει. Και αυτό είναι το ζητούμενο για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά και για τον «άξονα συμφερόντων», που σχηματίζεται μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, με σημαντικό σπόνσορα το Κατάρ, υπό την υψηλή επίβλεψη της Κίνας, που θέλει να κράτα τις λεπτές ισορροπίες.

Ποιο είναι το «ρωσικό δόγμα» που υιοθετεί το Ισραήλ

Πυλώνας ασφάλειας

Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια της αποτυχίας. Καθόρισαν μαζί τη μοίρα τους. Το Ισραήλ είναι ο βασικός πυλώνας περιφερειακής άμυνας κα ασφάλειας των Δυτικών και η πτώση του θα προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή και διεθνώς. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι μεν Αμερικανοί σπεύδουν να προστατέψουν το Ισραήλ και να αποτρέψουν τη διάχυση του πολέμου, αλλά και να προλάβουν τη χρήση πυρηνικών. Γιατί; Διότι το Ισραήλ υιοθετεί σιωπηρώς τη στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ότι, δηλαδή, «δεν θα χάσω αυτόν τον πόλεμο» και ότι, «αν αισθανθώ ότι χάνομαι, τότε θα κάνω χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων». Εάν το Ιράν τραβήξει, όπως απειλεί, το σχοινί, δηλαδή τη σκανδάλη, και στραφεί με τους πυραύλους του εναντίον του Ισραήλ, τότε το κτύπημα ανταπόδοσης θα είναι ακαριαίο. Κανείς, μάλιστα, δεν μπορεί να αμφισβητεί ότι θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως.

Δύο κράτη και τουρκικές εγγυήσεις

Εάν από αυτόν τον πόλεμο δεν καταστραφεί, αλλά αποδυναμωθεί το Ισραήλ, η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει αρνητικό ντόμινο. Θα φέρει, δηλαδή, πτώση των καθεστώτων του μετριοπαθούς Ισλάμ σε αριθμό χωρών και ενίσχυση των «ραντικαλιστών» και της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμάς. Ο Ερντογάν επέλεξε στρατόπεδο. Θέλει να γίνει ένας από τους κύριους -αν όχι ο κύριος- ηγέτες του Ισλαμικού Κόσμου, εμφανιζόμενος ως προστάτης των Παλαιστινίων. Συναφώς αναφέρει δημόσια ότι η χώρα του επιδιώκει λύση του προβλήματος, που μπορεί να προκύψει στη βάση των δύο κρατών, καθώς και με την εφαρμογή του μοντέλου των εγγυήσεων της Κύπρου. Στοχεύει, δηλαδή, ακόμη και σε αυτήν την αποστολή στρατού υπό το πρόσχημα της προστασίας των Παλαιστινίων. Σημειολογικά και ουσιαστικά συνδέει τη γενικώς αποδεκτή θέση περί της διευθέτησης του Παλαιστινιακού στη λογική των δύο κρατών, με το Κυπριακό. Και οι ημέτεροι πανηγυρίζουν, διότι θα στείλει, όταν θα στείλει, απεσταλμένο ο ΓΓ του ΟΗΕ για να εξεύρει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών. Ερώτημα: Καλά, δεν την ξέρουμε; Εάν ο Τατάρ θέσει, που θα το πράξει, στο τραπέζι τα δύο κράτη, εμείς θα πούμε όχι και θα φανούμε απορριπτικοί και ότι δεν θέλουμε τη λύση; Ή μήπως θα δεχθούμε την εκφρασθείσα ήδη πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τετραγωνισμό του κύκλου;

Ξήλωμα της πολιτικής των ΗΠΑ και ιερός πόλεμος

Γίνεται «χαλασμός κόσμου γύρω μας» και οι αναλύσεις του συστήματος είναι κολλημένες στις εμμονές και ιδεοληψίες μιας πολιτικής, που έχει χρεοκοπήσει. Ας δούμε τα πράγματα ψυχρά:

  1. Το Ιράν χρησιμοποιεί τη Χαμάς για να κτυπήσει και να ταπεινώσει το Ισραήλ και να ξεσηκώσει τους όπου γης μουσουλμάνους εναντίον των Εβραίων, οδηγώντας το περιφερειακό και παγκόσμιο σύστημα σε έναν ιερό πόλεμο, με την προσδοκία να ανατρέψει εκ των έσω ακόμη και αραβικές ή μουσουλμανικές Κυβερνήσεις, που ήταν έτοιμες να δώσουν ή έχουν δώσει χέρι συνεργασίας στο Ισραήλ, όπως η Αίγυπτος, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν (Συμφωνίες Αβραάμ). Ήδη, το κτύπημα της Χαμάς ήρθε λίγο προτού προχωρήσει η συμφωνία Σ. Αραβίας και Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η Ρωσία, όπως και η Κίνα, επιδιώκουν την κατατριβή των Αμερικανών και της Δύσης γενικότερα μέσα από μια τέτοια κρίση όπως είναι αυτή της Μέσης Ανατολής και τρίβουν τα χέρια τους από τη δράση της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Ιράν, διότι ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος. Και αν δεν είναι φίλος, γίνονται ανεκτές οι δράσεις του εφόσον εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα είτε της Κίνας είτε της Ρωσίας.
  2. Οι ΗΠΑ έστειλαν το “Gerald Ford”, δηλαδή το καλύτερο στον κόσμο αεροπλανοφόρο τους στη γειτονιά μας, καθώς και ένα μικρότερο, το “Bataan” (αυτήν τη στιγμή λογικά θα πρέπει να έχει περάσει στο Σουέζ), για να δείξουν την ισχύ τους και τις προθέσεις τους και δη την κυριαρχία τους. Εμπλέκονται δε σε ένα διπλωματικό παιχνίδι για να κατευνάσουν τις ηγεσίες των φύλα προσκείμενων μουσουλμανικών κρατών, προκειμένου να μην ταυτιστούν με το Ιράν. Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα αντισταθούν οι κυβερνήσεις αυτές στη λαϊκή βάση, η οποία δεν συμπεριφέρεται όπως εκείνη της Δύσης. Το αντίθετο συμβαίνει, καθότι πάλλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από θρησκευτικό πάθος, αν όχι φανατισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ σηκώνουν λευκή σημαία. Ψάχνουν συμμάχους ή τη διατήρηση των υφιστάμενων και μάλιστα εκείνων που μπορούν να σκέφτονται ορθολογιστικά ή που έχουν την ανάγκη της στήριξής τους. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι η κατάσταση οδηγείται ήδη στην πρακτική του dar al harb (ο οίκος, ο κόσμος του πολέμου και του κακού) και dar al islam (ο οίκος του Ισλάμ και της ειρήνης) στη λογική “Pax Islamica”, η οποία έρχεται ως αντιστάθμισμα της αποτυχημένης “Pax Americana”. Αυτή η “Pax Islamica” αναπροσαρμόζεται ως προς τον τρόπο εφαρμογής της, αναλόγως των πολιτικών επιδιώξεων και των τάσεων που κυριαρχούν κατά καιρούς εντός του μουσουλμανικού κόσμου. Στην παρούσα φάση, το Ιράν βάζει στο πλάι τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών αναδεικνύοντας τον κοινό εχθρό, δηλαδή το Ισραήλ, αλλά και τη Δύση, με άλλα λόγια τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Και είναι υποχρέωση των ορκισμένων στρατιωτών του Ισλάμ να κτυπούν παντού τους άπιστους, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά μόνο αυτή του «διά πυρός και σιδήρου». Είναι ακραίος αυτός ο τρόπος δράσης που είναι ταυτισμένος με την απώλεια της ζωής των φανατικών ισλαμιστών, την οποία όμως οι ίδιοι εκλαμβάνουν ως θυσία. Γίνονται μάρτυρες, στη λογική και πρακτική του ιερού πολέμου, που ξεπερνά τα σύνορα της Μέσης Ανατολής και φτάνει παντού. Στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού.

Ο τρίτος ναός του Σολομώντος…

  1. Το Ιράν προτιμά να κτυπά το Ισραήλ μέσω της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, που συνιστούν τα μακριά του χέρια στη Μέση Ανατολή. Η κάθετη σύγκρουση δεν ωφελεί επί του παρόντος κανέναν. Γιατί; Διότι, εάν αυτό συμβεί, αφενός θα διενεργηθούν πυραυλικά κτυπήματα και αν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, το Ισραήλ έχει συγκεκριμένο στρατηγικό δόγμα με την ονομασία «Επιλογή Σαμψών». Και αυτό σημαίνει «ποτέ ξανά». Στα εβραϊκά «Λε ολάμ λο οντ». Στηρίζεται στην ιστορία του Σαμψών και στη φράση «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», όταν ο Σαμψών έριξε τον ναό του Σολομώντος και μαζί του χάθηκαν και οι Φιλισταίοι εχθροί του. Πώς μεταφράζεται αυτό το δόγμα στην πράξη; Στις 6 Οκτωβρίου του 1973, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όταν οι Ισραηλινοί είχαν δεχθεί αιφνιδιαστική επίθεση από τα αραβικά κράτη, η Πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ φέρεται να είπε τη φράση «καταστρέφεται ο Τρίτος Ναός του Σολομώντος». Με άλλα λόγια, το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Ή κατά το ορθότερο: Μαζί με το Ισραήλ θα καταστρέφονταν και οι εχθροί του. Η μόνη επιλογή που είχε απομείνει ήταν εκείνη του «Δόγματος Σαμψών», δηλαδή της χρήσης πυρηνικών. Και όντως οι Ισραηλινοί πιλότοι είχαν φορτώσει τα πυρηνικά στα «Φάντομ» και ανέμεναν εντολές. Όμως, άλλαξε η ροή του πολέμου στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να εξευρεθεί φόρμουλα τερματισμού των επιχειρήσεων.
  2. Το Ισραήλ, θα ήταν δυνατό να ισχυριστεί κάποιος ότι βοηθά με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα την πολιτική του Ιράν για τον ξεσηκωμό των μουσουλμάνων σε ιερό πόλεμο. Είναι τέτοιες, όμως, οι εξελίξεις, που εγείρουν το εξής: Μετά το τρομοκρατικό και ταπεινωτικό κτύπημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, οι Ισραηλινοί δεν είχαν άλλες επιλογές παρά μόνο: Α) Να καθαρίσουν το έδαφός τους από τους εισβολείς. Β) Να εγγυηθούν την εσωτερική ασφάλεια. Γ) Να προχωρήσουν σε επιστράτευση και να αρχίσουν βομβαρδισμούς με την αεροπορία και το πυροβολικό και στη διενέργεια της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης, την οποία οι Παλαιστίνιοι και άλλοι μουσουλμάνοι θεωρούν ως εισβολή, παρότι για το Ισραήλ είναι αναγκαία η δράση αυτή για να εξοντωθεί η τοπική πηγή του κακού. Δηλαδή η Χαμάς. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, που αφορά στη μετακίνηση των αμάχων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Χερσαία επιχείρηση και διάσωση ομήρων

Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν να λεχθούν τα εξής:

Πρώτος στόχος είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι. Τυφλά κτυπήματα είναι πιθανό να στοιχίσουν τη ζωή τους και να προκληθεί εσωτερικό πρόβλημα στο Ισραήλ. Άρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η ασφάλεια των ομήρων, που σημαίνει συγκέντρωση πληροφοριών και επιλογή τρόπου δράσης. Δηλαδή, πώς, πού και με ποια μέσα θα διεξαχθεί ο πόλεμος των τούνελ; Θα δράσουν και πότε και πού οι ειδικές δυνάμεις και πώς θα γίνουν οι επιχειρήσεις με πυραύλους διατρητικού θώρακος σε βάθος πέραν των 50 μέτρων; Ήδη γίνονται αθέατες επιχειρήσεις και κτυπήματα. Δεύτερος στόχος, είναι η πλήρης εξόντωση της Χάμας. Ερώτημα: Θα αντιδράσει το Ιράν για να σώσει τη Χαμάς και με ποιον τρόπο; Από την άλλη, το Ισραήλ θα δεχθεί την ταπείνωση, την οποία υπέστη, επειδή θα εξεγερθούν οι μουσουλμάνοι και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να δεχθεί πυραυλική επίθεση από το Ιράν ή κλιμάκωση τρομοκρατικών επιθέσεων; Πρόσθετο ερώτημα: Τι θα συμβεί με τη Χεζμπολάχ; Δεν θα πρέπει και αυτή να εξοντωθεί; Αυτό δεν σημαίνει τη συνέχιση του πολέμου και τη δημιουργία ενός νέου κράτους στον Λίβανο απαλλαγμένου από τη Χεζμπολάχ; Πώς θα αντιδράσει το Ιράν όταν λάβει κάποιος υπόψη ότι μπορεί μεν η Χαμάς να είναι Σουνιτική, αλλά η Χεζμπολάχ είναι δική του Σιιτική Οργάνωση; Εάν διαχυθεί ο πόλεμος της τρομοκρατίας πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Θα γίνουν προληπτικά κτυπήματα και εναντίον ποιων; Ποιες είναι οι νέες συμμαχίες στη Δύση και ο ρόλος του ΝΑΤΟ, όταν η Τουρκία, που διαθέτει τον μεγαλύτερο μετά τις ΗΠΑ στρατό και βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, είναι αντίθετη με τις πολιτικές του Ισραήλ και των ΗΠΑ; Εξ ου και ο ad hoc άξονάς της με τη Ρωσία και το Ιράν. Πώς θα γίνει η διαχείριση του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του δικού του κράτους;

Οι πηγές του κακού και η ρήξη με το Ισραήλ

Το Ιράν είναι η μια πηγή του κακού. Η άλλη είναι η Τουρκία, η οποία πλέον δεν στηρίζει απλώς τους Παλαιστινίους, αλλά: 1) Υποθάλπει και στηρίζει τη Χαμάς. 2) Στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, διότι θεωρεί ότι η περιοχή ανήκει στη ζώνη ευθύνης της Άγκυρας. Διατηρεί το προσωπείο του μετριοπαθούς Ισλάμ, υιοθετώντας, όμως, ραντικαλιστικό τρόπο δράσης στη διπλωματία και τη ρητορική της. Οι κατηγορίες της σε βάρος του Ισραήλ περί εισβολής και κλοπής εδαφών έχουν φέρει διάρρηξη σχέσεων και αποκαλύπτουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγιής μεταξύ τους συγκατοίκηση. Διαφαίνεται, επίσης, και κάτι άλλο: Έπεσαν έξω όσοι ισχυρίζονταν ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την περιοχή μας. Επί του παρόντος, πάντως, οι Αμερικανοί δεν ήρθαν σε διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, παρότι το πράττουν με άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής. Εφόσον η Άγκυρα είναι εχθρική έναντι του Ισραήλ, πώς θα καταστεί εγγυήτρια των Παλαιστινίων δύναμη; Μόνο εάν ηττηθεί το Ισραήλ ή εάν το επιβάλουν άλλα συμφέροντα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Εάν, από την άλλη, κερδίσει το Ισραήλ, πώς μετά τον πόλεμο θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζί της στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας; Προσοχή εδώ: Εάν ο ρόλος της Τουρκίας υποβαθμιστεί από το Ισραήλ, δεν σημαίνει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα επωφεληθούν, εάν δεν το επιδιώξουν οι ίδιες από τώρα επί τη βάσει στρατηγικών κινήσεων.

Το τέλος του πολέμου…

Η επίθεση άρχισε από τη Χαμάς και το Ιράν, με την Τουρκία να σεκοντάρει. Το δε Ισραήλ μπήκε στον πόλεμο των τούνελ και της τρομοκρατίας. Το θέμα δεν είναι πώς αρχίζει ένας πόλεμος, αλλά κατά πόσον αυτοί που τον άρχισαν ή μπήκαν στον χορό, γνωρίζουν πώς θα τον τελειώσουν. Και δη επιτυχώς…

Αυτή είναι μια από τις ευρύτερες στρατηγικές εικόνες του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Από τη μια είναι ο «άξονας συμφερόντων» μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, που καλύπτει και το Αφγανιστάν φτάνοντας ώς την Κίνα, η οποία διεκδικεί έναν ρόλο εξισορροπητικό, και από την άλλη είναι οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, που κυριαρχούν στις θάλασσες λόγω των στόλων τους. Και δη του 5ου του 6ου, που καλύπτουν την περιοχή μας, αλλά και του 7ου. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι έχουμε χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, με τις ΗΠΑ όμως να κρατούν γεωστρατηγικά υπό καθεστώς περικύκλωσης τους υπόλοιπου αντιπάλους τους, με αχίλλειο, όμως, πτέρνα την Τουρκία. Η εικόνα αυτή αφορά εκ των πραγμάτων και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Με κόκκινο χρώμα είναι τα chokepoints, τα σημεία έλευσης των πλοίων τα οποία ελέγχονται ως επί το πλείστον από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη βάση της στρατηγικής αρχής ότι «όποιος κυβερνά στη θάλασσα, ελέγχει το παγκόσμιο σύστημα».

Οι Αμερικανοί έχουν στείλει και δεύτερο, μικρότερο του «Gerald Ford» αεροπλανοφόρο στην περιοχή μας, το «Bataan». Στις 20 του μήνα άρχισε τη διέλευση του καναλιού του Σουέζ για να καλύψει μιαν απόσταση 150 χιλιομέτρων προκειμένου να βγει στη Μεσόγειο. Λογικά, όταν η εφημερίδα εκδοθεί, το «Bataan» θα βρίσκεται στη θάλασσα της Μεσογείου με τα συνοδευτικά σκάφη, έτοιμο για να αναλάβει, εάν διαταχθεί και αν χρειαστεί, αμφίβιες κυρίως αποστολές με ειδικές δυνάμεις. Τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ δημιουργούν ασπίδα για το Ισραήλ και του προσφέρουν μια μορφή στρατηγικού βάθους, το οποίο του λείπει.

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

Post Visitors:206

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings