Η βελτίωση των τιμών δίνει περιθώρια για κάποια κινητικότητα στις ποσότητες
Για το πρώτο «crash test» του φετινού καλοκαιριού ετοιμάζονται οι ελαιώνες τις προσεχείς ημέρες, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνθήκες καύσωνα. Η παρακαταθήκη που άφησε στα δέντρα ο χειμώνας, απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων και ψύχους, δεν θεωρείται η ιδανικότερη για την καλλιέργεια, η οποία έως τώρα εξελίσσεται δίνοντας καλή –σε γενικές γραμμές– εικόνα.
Ο προβληματισμός, βέβαια, παραμένει, καθώς η καρπόδεση δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές κι ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν ο καρπός που έχει σχηματιστεί θα κρατηθεί από τα δέντρα και θα είναι παραγωγικός ή αν θα υπάρχουν φαινόμενα σχινοκαρπίας. Στις αγωνίες των ελαιοπαραγωγών προστίθεται και αυτή της ξηρασίας, αφού τα δέντρα και κατά τους χειμερινούς μήνες δεν μπόρεσαν να δεχθούν τις ποσότητες νερού που απαιτούν συνήθως.
Σε όρους εμπορίου, παραμένουν οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για το ελαιόλαδο, με τους αγοραστές να δείχνουν κάποια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος –λόγω και της τουριστικής περιόδου– και τις τιμές να σταθεροποιούνται σε καλύτερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που επιτρέπει κάποια κινητικότητα στις ποσότητες, οι οποίες παραμένουν στα χέρια παραγωγών και συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων.
Η εικόνα της καλλιέργειας αναμένεται να ξεκαθαρίσει περαιτέρω μέσα στο επόμενο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο, διάστημα κατά το οποίο αναμένονται και τα μηνύματα του εξωτερικού, ως προς τη νέα παραγωγή, αλλά και τα δεδομένα του εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγωγή, με τα τωρινά δεδομένα αυτό που φαίνεται είναι μια μέση χρονιά, αφού οι ελιές, με βάση την ανθοφορία που υπήρχε, δεν έδεσαν κατά το αναμενόμενο
Σταθεροποίηση της αγοράς αναφέρεται από τη Λακωνία
«Σε 15-20 μέρες από τώρα θα ξέρουμε ποια θα είναι τα δεδομένα για τη συνέχεια», σχολιάζει ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων στη Λακωνία, αφού σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχει περάσει ο πρώτος καύσωνας, αλλά θα έχουμε και τα νεότερα δεδομένα από τις επιδόσεις και τα αποθέματα του ελαιολάδου στους παίκτες του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγωγή, με τα τωρινά δεδομένα αυτό που φαίνεται είναι μια μέση χρονιά, αφού οι ελιές, με βάση την ανθοφορία που υπήρχε, δεν έδεσαν κατά το αναμενόμενο.
Η απουσία χειμώνα, που άφησε τα δέντρα «αδύναμα από χυμούς», δεν συνέβαλε ώστε να έχουμε την αναμενόμενη καρπόδεση, όπως εξηγεί ο κ. Ντανάκας, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η εικόνα με τα τρέχοντα δεδομένα, αφού ακόμη δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν ζητήματα με τον δάκο ή με καιρικά φαινόμενα στη συνέχεια.
Ως προς το εμπόριο, για την περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας, όπου εδρεύει ο συνεταιρισμός, η εβδομάδα άνοιξε με τη διάθεση, μετά από διαπραγμάτευση, 60 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,26 στην εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, με τιμή στα 8,42 ευρώ για τον ΑΣ Μολάων-Πακίων. «Έχουμε μια σταθεροποίηση της αγοράς», σχολιάζει ο κ. Ντανάκας, αναφέροντας ένα εύρος τιμών μεταξύ 8,42 και 8,50 ευρώ, με βάση τις πράξεις που καταγράφηκαν από την περασμένη εβδομάδα από συνεταιριστικά ελαιοτριβεία της περιοχής.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι παραγωγοί παραμένουν ακόμη διστακτικοί στη διάθεση ποσοτήτων, χωρίς και οι τελευταίες να θεωρούνται πολλές για την περίοδο. Παράλληλα, χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν το ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά, σε μια περιοχή από την οποία παραδοσιακά αγόραζαν οι Ιταλοί.
Τα 8,65 ευρώ προσφέρονται στη Σητεία, με διστακτικούς ακόμη τους παραγωγούς
Κάποια κινητικότητα, χωρίς ακόμη να είναι εμφανές πού θα καταλήξει, παρατηρείται και στη Σητεία. Η πιο πρόσφατη τιμή που προσφέρθηκε από ελληνική τυποποιητική εταιρεία σε συνεταιρισμό της περιοχής για την προμήθεια ελαιολάδου ήταν τα 8,65 ευρώ/κιλό, χωρίς, έως τη στιγμή που γράφτηκε το ρεπορτάζ (Τετάρτη, 29 Μαΐου), να έχει γίνει ακόμη γνωστό αν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες ποσότητες με βάση τη διάθεση των παραγωγών. «Πρόκειται για τιμή που κυκλοφόρησε, θα μπορούσε να υπάρχει και σε άλλον συνεταιρισμό», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ούτε σε άλλους συνεταιρισμούς κάποια πράξη.
Η συγκράτηση των παραγωγών εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά και η αγορά στην περιοχή παραμένει σχετικά αδρανής, αφού οι Ιταλοί ακόμη απουσιάζουν και οι ελληνικές τυποποιητικές συνεχίζουν με περιορισμένη ζήτηση, αναλόγως των αναγκών, όπως διευκρινίζει. «Τα 8,65 ευρώ δεν ξέρουμε αν αύριο θα γίνουν 10 ή 7 ευρώ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι περιορισμένο», σχολιάζει ο ίδιος.
Παράλληλα, ως προς τη νέα παραγωγή, συνιστά υπομονή έως τις 10 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται πιο ξεκάθαρη εικόνα. «Τα πράγματα είναι ακόμη λίγο ασαφή. Στα χαμηλά, αλλού λένε ότι έχουμε καλή καρπόδεση, αλλού ότι δεν έχουμε. Η καρπόδεση ακόμη δεν έχει τελειώσει (σ.σ. σε όλες τις περιοχές)», περιγράφει ο κ. Μαυροματάκης, προσθέτοντας ότι ακόμη κι εκεί όπου ο καρπός έχει δέσει, ακόμη δεν μπορεί να φανεί αν πρόκειται για κανονικό καρπό ή σχινόκαρπο.
«Τσίμπησαν» κατά 50-70 λεπτά οι τιμές στο Ηράκλειο
Στο ίδιο χρονικό ορόσημο παραπέμπει και ο Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κάτω Ασιτών Ηρακλείου και Α’ αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, χαρακτηρίζοντας πρώιμο, ακόμη, το στάδιο για ασφαλείς εκτιμήσεις.
«Ένα θετικό είναι ότι έχουμε καρπόδεση», σχολιάζει, εκτιμώντας ότι το 60% της καλλιέργειας στην Κρήτη έχει σταθεροποιήσει τις ελιές στο δέντρο και δεν απειλείται, αν δεν ακολουθήσει κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, ενώ απομένει ένα περίπου 40% που μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένων των μεμονωμένων περιοχών που ήδη έχουν υποστεί ζημιές από τον καύσωνα της περασμένης εβδομάδας. «Από εκεί και πέρα, για να φτάσουμε στην παραγωγή θέλουμε βροχοπτώσεις, που δεν είχαμε. Έχουμε το πρόβλημα της ξηρασίας», προσθέτει ως προς τους προβληματισμούς.
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μία μέση τιμή για τον παραγωγό στην περιοχή διαμορφώνεται πλέον γύρω στα 7,80 ευρώ/κιλό, αφού οι τιμές, μετά την τελευταία κινητικότητα στην αγορά, έχουν «τσιμπήσει» 50-70 λεπτά το τελευταίο 20ήμερο περίπου, όπως αναφέρει ο ίδιος. «Υπάρχει ενδιαφέρον. Πράξεις γίνονται, όμως, σε μικρές ποσότητες», επισημαίνει, καθώς όλες οι πλευρές εκφράζονται με δισταγμό, αφού δεν ξέρουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην αγορά.