Του Ηλία Γιαννακόπουλου – Φιλόλογου

 Εισαγωγικές Σκέψεις

 ☆Πόλεμος στο Ισραήλ: Όταν το μίσος και η εκδίκηση επωάζουν την ανθρώπινη βαρβαρότητα. 

     ☆Εν όψει της επαπειλούμενης χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στην λωρίδα της Γάζας και του “αστικού  πολέμου”(Urban Warfare).

   ☆Ποιοι και για πόσο ακόμη θα μπορούν και θα πρέπει να αγνοούν και να παραβλέπουν τη διαχρονική θέση του Θουκυδίδη;

   “Ο δυνατός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του, ενώ ο αδύναμος όσο του επιβάλλει η αδυναμία του “.(διάλογος Αθηναίων-Μηλίων).

“Ουδείς γαρ ούτω ανόητος έστι όστις Πόλεμον προ Ειρήνης αιρέεται”.

  *Ποιος θα ήθελα να διαψεύσει ή να επαληθεύσει τη ρήση του Ηροδότου;

      ●☆● ΖΗΤΕΊΤΑΙ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ

 «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί θεού κληθήσονται»

          Βλέποντας τις εικόνες του πολέμου στο Ισραήλ και ακούγοντας τις εκατέρωθεν δηλώσεις (Ισραηλινών και Παλαιστινίων) σκέπτεσαι αν είσαι ξύπνιος ή βλέπεις κάποιον εφιάλτη. Αναλογίζεσαι και σιωπηλά φωνάζεις “Πάλι τα ίδια;. Γιατί τόσο μίσος και τόση αγριότητα μεταξύ αυτών των λαών; Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από αυτόν τον πόλεμο μετά τις τόσες υλικές καταστροφές και τους πολλούς θανάτους στρατιωτών και άμαχου πληθυσμού;

          Εν τω μεταξύ η συνωμοσιολογία  κατακλύζει το διαδίκτυο και σύμφωνα με αυτήν τον πόλεμο αυτόν τον προκάλεσε ο ίδιος ο Νετανιάχου για να επιβιώσει πολιτικά μετά την εσωτερική αμφισβήτησή του. Άλλοι υποστηρίζουν πως πίσω από την επίθεση της Χαμάς βρίσκονται εκείνες οι χώρες και οι δυνάμεις που διαφωνούν με την προσέγγιση του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία. Φαίνεται πως οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» (Abraham Accords) δεν πείθουν και δεν αρέσουν σε πολλούς.

         “Η αυγή μιας νέας Μέσης Ανατολής”, όπως την οραματίστηκε και την εξέφρασε το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήλθε ποτέ, αφού οι Παλαιστίνιοι δεν ρωτήθηκαν  για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» και το Ισραήλ που υποσχέθηκε μία προσέγγιση με αυτούς δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

        Έτσι αυτή η περιοχή φλέγεται και πάλι με ευθύνη όλων, ακόμη κι εκείνων που ενώ μπορούσαν πολλά να πράξουν για την ειρήνη, σιώπησαν, αδιαφόρησαν και αδράνησαν. Οι ευχές και προτροπές για αυτοσυγκράτηση και τα κροκοδείλια δάκρυα δεν πείθουν πλέον, στο βαθμό που μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είναι ante portas.

        Eν τω μεταξύ και από τις δύο πλευρές των εμπολέμων ακούγονται κραυγές πολέμου. Οι Ισραηλινοί μιλούν για μία νέα 11η Σεπτεμβρίου ή ακόμη και για ένα νέο Περλ Χάρμπορ. Ο αρχηγός της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, διακήρυξε πως «Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» και προτρέπει έμμεσα τον αραβικό κόσμο σε μία συστράτευση εναντίον του Ισραήλ «Αυτή είναι μία μάχη όλων των μουσουλμανικών και αραβικών εθνών».

        Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε–απείλησε πως η χώρα του θα αλλάξει το τοπίο της Μ. Ανατολής και ιδιαίτερα τη λωρίδα της Γάζας. Σε διάγγελμά του τόνισε πως η τιμωρία της Χαμάς «μόλις άρχισε» και πως «αυτά που θα πάθουν οι εχθροί μας τις επόμενες ημέρες θα αντηχούν στους αιώνες». Το άκουσμα και μόνον αυτών των λόγων προκαλεί τρόμο και αυξάνει την αγωνία μας για το χειρότερο ενδεχόμενο.

     “Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος….Πολεμούμε έναν σκληρό εχθρό, έναν εχθρό που είναι χειρότερος από το ISIS…και θα τον συντρίψουμε και θα τον εξαλείψουμε, όπως ο κόσμος συνέτριψε και εξάλειψε το ISIS” (Νετανιάχου).

Ποιος μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος ακούγοντας αυτά τα λόγια από τα χείλη του ισραηλινού πρωθυπουργού;

      Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές προμηνύουν ένα σκληρό σκηνικό που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξή του. Το εφιαλτικό σκηνικό εμπλοκής και άλλων γειτονικών χωρών αυξάνει το φόβο για μία γενικευμένη σύρραξη με απροσδιόριστες συνέπειες για όλο τον κόσμο. Αν το Ισραήλ επιχειρήσει τη χερσαία εισβολή στα εδάφη της λωρίδας της Γάζας τότε θα μιλάμε για εκατόμβες νεκρών «ένθεν κει ένθεν».

      “Πρέπει τώρα να κλαίμε πικρά για τα ισραηλινά θύματα, αλλά πρέπει να κλαίμε και για τη Γάζα…Τη Γάζα η οποία δεν γνώρισε ποτέ ούτε μία μέρα ελευθερίας”(Gideon Levy, Ισραηλινός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ).

          Όταν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δηλώνει ωμά πως «Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και πράττουμε αναλόγως», τότε εύκολα μπορούμε να εικάσουμε για το αύριο αυτού του πολέμου. Ο αποκλεισμός της λωρίδας της Γάζας, οι φοβερές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα και η στέρηση του ηλεκτρισμού αλλά και οι καταστροφές σε βασικές υποδομές (νοσοκομεία…) και οι προειδοποιήσεις του τύπου «για την ασφάλειά σας, εκκενώστε αμέσως τις περιοχές όπου μένετε» αυξάνει τον παγκόσμιο φόβο για μία απάνθρωπη και χωρίς όρους και όρια πολεμική σύρραξη.

      Κάποιοι επικαλούνται το διεθνές δίκαιο και προειδοποιούν πως «Η στέρηση τροφής και ηλεκτρισμού από τον πληθυσμό μιας κατεχόμενης περιοχής είναι συλλογική τιμωρία που αποτελεί έγκλημα πολέμου, όπως και η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου». Ωστόσο, ποιος μπορεί σήμερα να επιβάλει το διεθνές δίκαιο και να προλάβει ενέργειες που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε μία sui generis γενοκτονία;

         “Ήδη ζούμε τη φρίκη ενός νέου πολέμου, αυτή τη φορά πολύ κοντά μας, στο Ισραήλ. Αλληλοκατηγορίες των αντιμαχομένων, ισοπέδωση κατοικημένων περιοχών, σφαγές αμάχων, απαγωγές μικρών παιδιών, καταδίκες από κάποιες χώρες, συμπαράσταση σε τρομοκράτες-φονιάδες από κάποιες άλλες χώρες! Υποκρισία, απανθρωπιά, όνειδος! Το μίσος κυριαρχεί παντού!” (Ν. Ζώρης, από το διαδίκτυο).

         Εν τω μεταξύ τα ερωτήματα και η απορία πολλών πληθαίνουν για τη σκοπιμότητα της επίθεσης της Χαμάς. Ποιος μπορεί να ήταν ο απώτατος στόχος της σε συνδυασμό με  το χρόνο που επέλεξαν και τον τρόπο που έδρασαν (σφαγή αμάχων, απαγωγές γυναικών, κακοποίηση παιδιών, εξευτελισμός αιχμαλώτων προβολή στα ΜΜΕ…);

        Πολλοί διερωτώνται πώς τόλμησαν κάτι τέτοιο στο βαθμό που γνώριζαν πως η αντίδραση των Ισραηλινών θα ήταν άμεση και συντριπτική; Πόσο μπορεί να πείθει η άποψη πως ήθελαν να καταδείξουν στην παγκόσμια κοινότητα και πιο πολύ στον αραβικό κόσμο πως το «άτρωτο» του Ισραήλ είναι ένας μύθος; Ποιες και πόσες εγγυήσεις ή υποσχέσεις μπορεί να είχαν από φίλιες χώρες και δυνάμεις για στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια; Γιατί αγνόησαν σε τέτοιο βαθμό τις διεθνείς αντιδράσεις μπροστά στις θηριωδίες που έπραξαν; Γιατί έδωσαν τόσα πολλά επιχειρήματα συμπαράστασης στους υποστηρικτές του Ισραήλ και άλλα τόσα στους κατήγορους της Χαμάς;

         Με ποια δύναμη και με ποια επιχειρήματα και πειθώ θα προτείνουν μία ειρήνη οι «ειρηνοποιοί» του Ισραήλ; Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ακόμη και σήμερα στο Ισραήλ.

    “Η ισραηλινή αλαζονεία – η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ότι δεν θα πληρώσουμε ποτέ το τίμημα και ότι δεν θα τιμωρηθούμε γι αυτό. Ότι θα συνεχίζουμε ανενόχλητοι…”(Gideon Levy, Ισραηλινός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Ισραηλινή Εφημερίδα Χααρέτζ).

       Πολλά ερωτήματα και πολλά «γιατί» που αναζητούν μία πειστική απάντηση. Η θεωρία πως η επίθεση της Χαμάς ήταν μία ηρωική έξοδος των απελπισμένων και αδικημένων δεν πείθει, αφού απέναντί τους είχαν το Ισραήλ που αναζητά ευκαιρία παγκόσμιας νομιμοποίησης (αυτοάμυνα) των σχεδίων του για πλήρη εξαφάνιση του Παλαιστινιακού κράτους.

       Στην ομάδα των συνωμοσιολόγων ανήκουν και εκείνοι που διατείνονται πως η επίθεση της Χαμάς – που συνιστά μία πράξη συνειδητής αυτοκτονίας – ήταν ένα ακόμη σατανικό σχέδιο των Εβραίων να καταστρέψουν την Παλαιστίνη με στόχο την απόλυτη κυριαρχία τους στο ζωτικό αυτό χώρο της Μ. Ανατολής. Είναι οι ίδιοι που ακόμη υποστηρίζουν πως η κατάρριψη των δίδυμων πύργων ήταν δικό τους έργο.

         Πόσα να πιστέψεις και πόσα να δεχτείς ως ακαταμάχητες αλήθειες σε έναν κόσμο που πλημμυρίζεται από ωκεανό πληροφοριών και  fake newsΠοια είναι η αλήθεια και ποιο το κατασκευασμένο ψέμα σε μια εποχή που τον πόλεμο στο πεδίο των μαχών τον συμπληρώνει και ο υβριδικός πόλεμος;

      Εν τω μεταξύ οι διεθνείς αναλυτές και σχολιαστές  αξιολογούν τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας, στο βαθμό που ο κόσμος μας είναι πολυπολικός και κινείται σε ένα πλαίσιο αντικρουόμενων συμφερόντων. Τίποτα στις μέρες μας δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τον παραδοσιακό μανιχαϊστικό τρόπο (μαύρο/ άσπρο, ΗΠΑ vs Ρωσία).

     Σίγουρα η Ρωσία θα επιχαίρει για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αφού ο κόσμος θα ασχολείται πλέον με τον πόλεμο του Ισραήλ και όχι με τον δικό της στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς αναζητούν ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια ισχύ τους σε κάθε περιοχή της υφηλίου. Η Κίνα, πότε ουδέτερη και πότε πλατωνικά υπέρ του διεθνούς δικαίου, εισπράττει τα οφέλη από τις συγκρούσεις των άλλων χωρών.

       Η Τουρκία τολμά και διακινδυνεύει να συντάσσεται με τη Χαμάς και την Παλαιστίνη. Θέλει διαχρονικά να εμφανίζεται ως ο σταθερός σύμμαχος και φίλος των αδελφών ομοθρήσκων ΜουσουλμάνωνΒέβαια αυτό έχει και το αντίτιμο, αφού διαφοροποιείται και απομακρύνεται από τη γραμμή της ΕΕ και των ΗΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγωνία της  σχετικά με την ενίσχυση του οπλοστασίου της(αγορά αεροπλάνων, ένταξη στην ΕΕ…). Σημαντική επίπτωση θα έχει η στάση της και στις προσπάθειές της  για προσέγγιση με το Ισραήλ.

        Η Ελλάδαάκουσα – εκούσα, ακολουθεί την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, παρά την παραδοσιακή φιλία της με τον αραβικό κόσμο. Ο κόσμος αλλάζει χωρίς την θέλησή μας και είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα και ως λαός να προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα, όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή. Είναι για μας θέμα εθνικής επιβίωσης. Γι αυτό θεωρείται πολυτέλεια η απουσία μιας ενιαίας εθνικής γραμμής και στο θέμα αυτό του πολέμου στο Ισραήλ.

       Κι αυτό γιατί η μεγάλη γειτονιά μας –Ουκρανία, Ναγκόρνο Καραμπάχ(Αρτσάχ), βόρεια Συρία, Γάζα και λίγο το Κόσσοβο– φλέγεται και ο καπνός της απειλεί και τη δική μας χώρα. Ας ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα κι ας εξοπλιζόμαστε για το χειρότερο σενάριο.

       Σίγουρα είμαστε υπέρ της Ειρήνης και του δικαιώματος κάθε λαού στην αυτοδιάθεση. Σίγουρα ως χώρα διακηρύσσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, όπου γης, να έχουν και να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μια  Π α τ ρ ί δ α. Σίγουρα αποδοκιμάζουμε τον Πόλεμο και τις θηριωδίες που τον συνοδεύουν από όπου κι αν αυτές προέρχονται ή διαπράττονται.

        Περισσότερο, όμως, πέρα από τις αυτονόητες ανθρωπιστικές διακηρύξεις επείγει και προέχει να υπάρχουμε ως χώρα και στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο και εύκολο με βάση τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και με δεδομένη την πανδημία του αναθεωρητισμού (Ουκρανία, Ναγκόρνο Καραμπάχ…).

                Έλληνες γρηγορείτε…

Ευχή όλων είναι να επικρατήσει η λογική και να εισακουστούν εκείνες οι φωνές που καταγγέλλουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται. 

     “Και οι δύο λαοί να κατατρώγονται από το μίσος και το δηλητήριο και οι δύο λαοί να έχουν βγει από τον πόλεμο βασανισμένοι από την εμμονή ιδέα της εκδίκησης και διαποτισμένοι από το δίκιο τους. Ποτάμια ολόκληρα εκδίκησης και δίκιου και από το πολύ το δίκιο η χώρα είναι γεμάτη νεκροταφεία και σπαρμένη με ερείπια εκατοντάδων εξαθλιωμένων χωριών” (Άμος Οζ).

       Εν τω μεταξύ τη στιγμή που γράφονται όλα τα παραπάνω και όλοι απεύχονται τα χειρότερα και ομνύουν στο όνομα της παγκόσμιας Ειρήνης το ραδιόφωνο παίζει ένα παλιό (1981) αλλά πάντα επίκαιρο τραγουδάκι που περιγράφει με έμφαση αυτά που ζούμε σήμερα. Δεν είναι άλλο από το «Delenda est, Ερηνούλα μου», γνωστό τραγούδι του Δήμου Μούτση σε στίχους Κώστα Τριπολίτη, από το album “Φράγμα”.

    “Τις καμένες πόλεις, τα / νεκρά παιδιά θυμάμαι και / το αίμα / Ερηνούλα μου, Ερηνούλα / μου…/…και η δικιά μου η ζωή, / δίχως νόημα δίχως φωνή και μ’ άδειο βλέμμα”.

         Όλοι ευχόμαστε πως το Ισραήλ και η Χαμάς, να μην υιοθετήσουν τη γνωστή τακτική και φράση του Ρωμαίου πολιτικού, του Κάτωνα που τέλειωνε τις ομιλίες του στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο με την φράση:

        “Et preterea censeo Carthago delenda est” (και να προσθέσω πως η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί).

             *Ακούστε το σχετικό τραγούδι

Delenda est (Ερηνούλα μου) – Δήμος Μούτσης

Post Visitors:205

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings