Παραγωγοί που δεν ενέδωσαν στην ευκολία του «χύμα» και εξάγουν την παραγωγή τους τυποποιημένη στο εξωτερικό

Τάνια Γεωργιοπούλου

Ηξεραν τον εύκολο τρόπο. Μπορούσαν, χωρίς κόπο, να στείλουν το λάδι τους «χύμα» στην Ιταλία. Ομως, δεν τον επέλεξαν. Αποφάσισαν να εμφιαλώνουν εδώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν και να το εξάγουν σχεδόν όλο στο εξωτερικό. Και δικαιώνονται.

Ελληνες ελαιοπαραγωγοί – μεταποιητές εξηγούν πώς έφτασαν να στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό. Διηγούνται τι συνάντησαν «εκεί έξω». Τις μεγάλες δυσκολίες που έφερε η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου. Και προβλέπουν ότι σταδιακά η τιμή θα επανέλθει σε περισσότερο λογικά επίπεδα, εφόσον βέβαια «η παραγωγή της Ισπανίας πάει όπως φαίνεται τώρα. Γιατί εκείνοι είναι που ορίζουν τις τιμές, όχι εμείς».

Το λάδι τους δεν κυκλοφορεί συσκευασμένο στην ελληνική αγορά γιατί δεν υπάρχει κοινό. Οπως είναι γνωστό, στη χώρα μας το καλύτερο λάδι το κάνει μόνο ο γνωστός, που το στέλνει σε τενεκέ.

Να μην είμαστε έρμαια των Ιταλών

Βαγγέλης Χρυσαφούδης

Αγριστον – Καβάλα

Αυτοί που ξέφυγαν από το λάδι του τενεκέ-1

Παραγωγός ελαιολάδου από τον πατέρα του, αλλά νέος στο επάγγελμα της τυποποίησης, ο Βαγγέλης Χρυσαφούδης φτιάχνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, μια ποικιλία η οποία συνήθως πωλείται ως βρώσιμη γιατί έχει καλύτερη τιμή. «Φτιάχνει όμως μοναδικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», λέει ο ίδιος με περηφάνια. Για να ελέγχει τι λάδι βγάζει έφτιαξε ελαιοτριβείο. Αποφάσισε όμως την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής του, όταν ένας τυποποιητής με τον οποίο συνεργαζόταν για τρία χρόνια τον ξεγέλασε, βάζοντας άλλο λάδι στα μπουκάλια με τη δική του επωνυμία, «με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστώ και βέβαια να χάσω τον πελάτη».

«Είμαστε καταναλωτές ελαιολάδου, αλλά όχι “καλοί καταναλωτές”, γιατί όλοι έχουμε “έναν ξάδελφο που κάνει το καλύτερο λάδι”. Oταν βέβαια στην Ισπανία το 1990 πέθανε κόσμος από νοθευμένο λάδι, έβγαλαν νόμο ότι μπορούσες να διαθέτεις μόνο 100 κιλά ελαιόλαδο χύμα, όσο φτάνει για ιδιωτική κατανάλωση», περιγράφει. Φυσικά, εφόσον στην Ελλάδα υπάρχει πολύ «χύμα» ελαιόλαδο, Ιταλοί και Ισπανοί εκμεταλλεύονται τις συνθήκες, το αγοράζουν, το συσκευάζουν και το μεταπωλούν ακριβότερα. «Οι Ιταλοί εξάγουν το 150% του ελαιολάδου που παράγουν. Εμείς τεμπελιάζουμε, προτιμούμε την τακτική “έλα φόρτωσέ το και κάνε ό,τι θέλεις μετά. Τα λέμε του χρόνου”. Oταν όμως πουλάς “χύμα”, είσαι έρμαιο των Ιταλών. Αν πουλάς συσκευασμένο, τουλάχιστον είσαι κύριος του δικού σου παιχνιδιού. Eτσι το 2018 πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε ελαιοτριβείο».

Oμως, το πρώτο λάδι από το ελαιοτριβείο της επιχείρησης ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. «Διαπιστώσαμε πόσο χάλια ήταν το λάδι μας σε σχέση με αυτό που ξέραμε ότι μπορούσαμε. Eτσι στρωθήκαμε στη δουλειά. Μάθαμε να δουλεύουμε σωστά τα μηχανήματα, κάνουμε συνέχεια ελέγχους, έχουμε προσλάβει γευσιγνώστη».

Το επόμενο βήμα ήταν το συσκευαστήριο, οπότε τώρα ελέγχει πλήρως το προϊόν το οποίο εξάγεται σε Σουηδία, Γαλλία, Καναδά, Αμερική και Γερμανία.

Oμως, πάνω που όλα πήγαιναν καλά, ξαφνικά μειώθηκε η παραγωγή. «Πρόπερσι βγάλαμε 500 τόνους λάδι και πέρυσι 70», λέει ο Βαγγέλης Χρυσαφούδης. «Η μειωμένη παραγωγή μού χάλασε τα όνειρα, αν είχα ελαιόλαδο θα μπορούσα να έχω ανοίξει πολλές ακόμη πόρτες. Πάντως, στο 1,5 ευρώ το κιλό δεν ξαναγυρίζω. Θα τα καταφέρω», καταλήγει.

Η καχυποψία των εισαγωγέων

Κώστας Κυδωνάκης

Oleum Crete olive oil Eλαιώνες Μεσσαράς στο Ηράκλειο

Αυτοί που ξέφυγαν από το λάδι του τενεκέ-2

Το οικογενειακό ελαιουργείο υπήρχε από το 1983 και όπως συνήθιζαν οι περισσότεροι εκείνη την εποχή, οι ποσότητες που παράγονταν δίνονταν σε εμπόρους και εκείνοι με τη σειρά τους τις πουλούσαν χύμα στην Ιταλία. Σήμερα όλο το λάδι που παράγει ο ελαιώνας της οικογένειας, αλλά και άλλοι συνεργαζόμενοι παραγωγοί, φεύγει συσκευασμένο στο εξωτερικό. «Μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά στο ελαιοτριβείο. Θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι στο μάθημα στο γυμνάσιο και να μετράω τα λεπτά για να τελειώσει και να πάω στο ελαιουργείο να δουλέψω», λέει ο Κώστας Κυδωνάκης.

Η δουλειά ήταν πολύ συγκεκριμένη. Παραλάμβανες τις ελιές, τις ελαιοποιούσες, έδινες το ελαιόλαδο στον έμπορο και ούτε σε ένοιαζε τι θα γίνει από κει και πέρα. Oταν ο Κώστας Κυδωνάκης μπήκε για τα καλά στη δουλειά, αποφάσισε να δοκιμάσει να εξάγει ελαιόλαδο σε μπουκάλι με το όνομα της εταιρείας. «Το 2015 ξεκίνησα να πηγαίνω σε εκθέσεις ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο. Τότε συνειδητοποίησα ότι το λάδι είναι ένα τρόφιμο, όχι κάτι μοναδικό που παράγουμε μόνο εμείς. Oταν έλεγα ότι είμαι από την Ελλάδα με κοίταζαν παράξενα και έλεγαν “η Ελλάδα παράγει ελαιόλαδο;”», λέει ο κ. Κυδωνάκης, με φωνή που ακόμη και σήμερα κρύβει έκπληξη. Η ιστορία με την οποία όλοι μεγαλώσαμε ότι παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, τελικά δεν είναι και τόσο διαδεδομένη όσο νομίζουμε.

«Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και πρώτα απ’ όλα πρέπει να πείσεις ότι είσαι τίμιος», λέει και εξηγεί ότι αυτό το 2015 δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. «Κουβεντιάζαμε με εισαγωγείς από όλο τον κόσμο και μας ρωτούσαν αν είμαστε συνεταιρισμός. Γιατί έχουμε καεί από τους συνεταιρισμούς, έλεγαν, και δεν θέλουμε πάλι να μπλέξουμε», διηγείται ο ελαιοπαραγωγός.

Η σταθερότητα στην ποιότητα και η συνέπεια όσον αφορά τις παραδοτέες ποσότητες αποτελούν τον μόνο τρόπο «για να κάνεις δουλειές στο εξωτερικό». Σήμερα οι ελληνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να το πετύχουν αυτό, διαβεβαιώνει. Το λάδι από την Oleum Crete ταξιδεύει πλέον σε 45 χώρες, μεταξύ των οποίων Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, αλλά και στη Νότιο Αφρική και την Αμερική, οπότε χρειάζεται να τηρεί τις αντίστοιχες προδιαγραφές της κάθε αγοράς.

Το ελαιουργείο συνεργάζεται πλέον και με άλλους παραγωγούς για να μεγαλώσουν οι ποσότητες προς εξαγωγή, αλλά «υπάρχει ακόμη δρόμος».

Οι εξαγωγές πάντως σημαίνουν και καλύτερη ρευστότητα. «Στο εξωτερικό μάς πληρώνουν μόλις στείλουμε το πρώτο τιμολόγιο. Το φορτίο είναι ακόμη στο καράβι και έχουμε εισπράξει τα χρήματα», λέει ο επιχειρηματίας.

Η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου τα δύο τελευταία χρόνια, πώς επηρέασε την επιχείρηση; «Είχαμε δύο συνεχόμενες κακές χρονιές στην Ισπανία, την πρώτη σε παραγωγή χώρα στον κόσμο, ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν οι τιμές. Βέβαια αυτό που έγινε ήταν υπερβολικό. Τον Αύγουστο του 2022 η μέση τιμή λίτρου ήταν 3,5 ευρώ, τον Απρίλιο του 2023 5 ευρώ και μέχρι τον Μάιο του 2023 έφτασε τα 8,5 ευρώ και το 2024 και τα 9 ευρώ. Εξαιτίας της αύξησης της τιμής οι πωλήσεις μας έπεσαν κατά 50%, αλλά από την άλλη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 200%. «Πιστεύω φέτος που η παραγωγή της Ισπανίας θα είναι μια μέση παραγωγή, θα εξομαλυνθεί η αγορά», λέει ο κ. Κυδωνάκης.

Κρητικό λάδι στη Βραζιλία

Νίκος Ρενιέρης

Κίσσαμος Χανίων

Αυτοί που ξέφυγαν από το λάδι του τενεκέ-3

Το ελαιόλαδο της οικογένειας φεύγει από τον Κίσσαμο απευθείας προς 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και –δυστυχώς– οι Eλληνες καταναλωτές μπορούν να το γευτούν μόνο στο εξωτερικό, αφού εξάγεται το 90% του ελαιολάδου που εμφιαλώνεται.

Η οικογενειακή επιχείρηση, που αρχικά παρήγε μόνο ελαιόλαδο, ξεκίνησε την τυποποίηση τη δεκαετία του ’90. «Ο πατέρας μου είχε πειστεί ότι για να πάρει την υπεραξία που ήθελε έπρεπε να το εξάγει συσκευασμένο», λέει ο Νίκος Ρενιέρης.

«Για να διαφοροποιηθούμε έπρεπε η συσκευασία να είναι διαφορετική. Ψάξαμε μπουκάλια από την Ιταλία, αλλά ήταν πολύ ακριβά και θα ανέβαζαν πολύ το κόστος του προϊόντος. Eτσι ο πατέρας μου σχεδίασε μόνος του φιάλες σε ξύλο και μετά ήρθε σε επαφή με υαλουργίες για να τις κατασκευάσουν», θυμάται.

Οι εξαγωγές στην αρχή ακολούθησαν τον δρόμο της ελληνικής διασποράς. «Ξεκινήσαμε με τους Eλληνες της Αυστραλίας. Το 2006 πήγαμε στην πρώτη μας έκθεση SEAL στη Γαλλία, το μόνο ελαιόλαδο από την Ελλάδα». Εκεί ο 17χρονος τότε Νίκος συνειδητοποίησε πόσο αχανής αλλά και ανταγωνιστικός είναι ο χώρος της πώλησης τροφίμων. Μπορείς να πουλήσεις ελαιόλαδο οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά το ίδιο και πολλοί άλλοι. «Το πλεονέκτημα της ποιότητας παίζει μεγάλο ρόλο. Το δοκιμάζει κάποιος και θέλει να το ξαναγευθεί και θα το αναζητήσει».

Το ελαιόλαδο Ρενιέρη πωλείται εδώ και 15 χρόνια σε μια ανερχόμενη, αλλά πολύ δύσκολη αγορά, τη Βραζιλία. «Στη Βραζιλία δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε ελαιόλαδο, τώρα το βάζουν σιγά σιγά στη διατροφή τους. Αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», εξηγεί.

Oσον αφορά τις υψηλές τιμές των τελευταίων μηνών, ο κ. Ρενιέρης αναφέρει ότι μια επιχείρηση μπορεί να χάσει κάποια στιγμή γιατί θα αναγκαστεί να αγοράσει ακριβά όταν δεν υπάρχουν αποθέματα και αυξάνεται η ζήτηση. Oμως, η πορεία εξετάζεται στο σύνολο και όχι από το αν κερδίσεις ή χάσεις μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Eχει σημασία να μην εξαρτάσαι μόνο από μια αγορά», συμπληρώνει.

Μόνο με ποιότητα στον ανταγωνισμό

Νικόλαος Αθανασόπουλος

Ελαιόλαδο Vatsiko – Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας

Αυτοί που ξέφυγαν από το λάδι του τενεκέ-4

Η ομάδα που παράγει και συσκευάζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Vatsiko από την ποικιλία κορωνέικη, ελαιόλαδο ΠΟΠ, είναι ένας συνεταιρισμός ο οποίος δημιουργήθηκε το 2004.

Η μακροχρόνια αναμονή για την εξόφληση των ποσοτήτων που δίδονται στην αγορά ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα των παραγωγών για να στραφούν προς τις εξαγωγές από την αρχή. «Τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα πληρώνουν ύστερα από έξι μήνες. Δηλαδή δίνεις το λάδι σήμερα και πληρώνεσαι τον Σεπτέμβρη. Εμείς δεν έχουμε τα κεφάλαια να αντέξουμε τόσο πολύ, ούτε μπορούμε να ρισκάρουμε. Στο εξωτερικό, έχουμε πληρωθεί πριν καλά καλά φύγει το προϊόν μας από την αποθήκη. Μάλιστα η Γερμανία πληρώνει δύο μήνες μπροστά». Oμως, στο εξωτερικό ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος: «Η Ισπανία έχει μικρό κόστος παραγωγής και άρα μπορεί να πουλήσει φθηνότερα. Eπρεπε λοιπόν να φτιάξουμε ένα προϊόν το οποίο να είναι ανταγωνιστικό και η μόνη λύση ήταν ένα καλύτερο προϊόν», περιγράφει ο κ. Αθανασόπουλος.

Τα πρώτα χρόνια η ποσότητα τυποποιημένου ελαιολάδου που εξήγαν ήταν μικρή, όμως η επιτυχία του σε διεθνείς διαγωνισμούς τού έδωσε το διαβατήριο που χρειαζόταν. Oλο το λάδι που συσκευάζεται πηγαίνει στο εξωτερικό, αλλά αρκετές ποσότητες πωλούνται ακόμη «χύμα» στην Ιταλία. «Προχωράμε, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Μόλις το 2021 καταφέραμε να φτιάξουμε δικές μας εγκαταστάσεις για τυποποίηση και αποθήκευση».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Post Visitors:28

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings