Η αλλαντίαση από την οποία πέθανε η Ελληνίδα σε εστιατόριο του Μπορντό στην Γαλλία,  είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος. Είναι σπάνια, γιατί έχουν βελτιωθεί πολύ οι συνθήκες υγιεινής διεθνώς, αλλά ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει. Και λέμε ελλοχεύει, γιατί μπορεί να υπάρχει εκεί που δεν το περιμένεις, όπως στα αυγά, στα λουκάνικα ή και στα φασόλια.

Γαλλία: Συναγερμός για κρούσματα αλλαντίασης σε εστιατόριο – Πέθανε 32χρονη Ελληνίδα

Η ασθένεια προκαλείται από μια νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum (κλωστρίδιο της αλλαντίασης). Το βακτήριο αυτό βρίσκεται στο χώμα και στο νερό και μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα που δεν έχουν διατηρηθεί σωστά. Τα συμπτώματα της αλλαντίασης περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αλλαντίαση μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

Οι τύποι της ασθένειας

Υπάρχουν έξι τύποι αλλαντίασης:

  • Η τροφιμογενής αλλαντίαση: Είναι η πιο κοινή μορφή αλλαντίασης, που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που έχουν μολυνθεί από το κλωστρίδιο της αλλαντίασης. Οι τροφές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφιμογενή αλλαντίαση περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σπιτικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, βραστά αυγά, καπνιστά ψάρια και λουκάνικα.
  • Η βρεφική (ή νεογνική) αλλαντίαση: Μια σπάνια μορφή αλλαντίασης που προκαλείται από την κατάποση σπόρων του Clostridium botulinum από βρέφη. Είναι βρεφική, γιατί εκδηλώνεται σε μωρά μικρότερα των έξι μηνών. Και αυτό επειδή μετά τους έξι μήνες, ο οργανισμός γίνεται πιο ισχυρός στην αντιμετώπιση του βακτηρίου, επειδή πριν από τους έξι μήνες δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου που ανταγωνίζεται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων. Η νεογνική αλλαντίαση συμβαίνει όταν τα βακτήρια αναπτύσσονται στο έντερο και απελευθερώνουν την τοξίνη.
  • Η Εντερική αλλαντίαση των ενηλίκων: Μια σπάνια μορφή αλλαντίασης που προκαλείται από την ανάπτυξη του Clostridium botulinum επίσης στο έντερο. Η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων αποτελεί πολύ σπάνιο είδος αλλαντίασης. Προκαλείται όπως ακριβώς και η βρεφική αλλαντίαση, αλλά αφορά ενήλικους ασθενείς με ανοσοκαταστολή, με ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές στην κοιλιακή χώρα.
  •  Η Τραυματική αλλαντίαση: Μια σπάνια μορφή αλλαντίασης που προκαλείται από την ανάπτυξη του Clostridium botulinum σε μολυσμένα τραύματα ή παραμελημένο ανοιχτό κάταγμα μολυσμένο από Clostridium botuiinum. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά περιστατικά τραυματικής αλλαντίασης καταγράφονται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε αποστήματα που δημιουργούνται από υποδόριες ή ενδομυϊκές ενέσεις.
  • Η Ιατρογενής αλλαντίαση: Μια σπάνια μορφή αλλαντίασης που προκαλείται από την έγχυση Clostridium botulinum στο σώμα. Προκαλείται από λανθασμένη χορήγηση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ανθρώπου, αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου.
  • Εισπνευστική αλλαντίαση: Μια σπάνια μορφή αλλαντίασης που προκαλείται από την εισπνοή Clostridium botulinum. Προκαλείται από εισπνοή τοξίνης με τη μορφή αερολύματος. Έχει καταγραφεί μόνο σε προσωπικό εργαστηρίων.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Θεωρείται ότι ο αποικισμός του εντέρου από τους σπόρους του Clostridium botuiinum  Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, αδύναμο κλάμα, αδύναμο μυϊκό τόνο, λήθαργο και απώλεια στήριξης της κεφαλής. Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπια που δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο μέχρι αιφνίδιο θάνατο. Μελέτες αναφέρουν την κατανάλωση μελιού ως προδιαθεσικό παράγοντα της βρεφικής αλλαντίασης γι’ αυτό και υπάρχει η οδηγία τα βρέφη να μην καταναλώνουν μέλι μέχρι να ολοκληρώσουν το πρώτο έτος ζωής.

μέλι

Η θνητότητα της αλλαντίασης ανέρχεται στο 3-5% και οφείλεται συνήθως σε αναπνευστική ανεπάρκεια ή σε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές που προκύπτουν από την παρατεταμένη παρουσία της παράλυσης. Μετά την αποδρομή του νοσήματος οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή για χρόνια και για αυτό συνήθως χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Πού υπάρχουν σπόρια αλλαντίασης

Όσο σπάνια κι αν είναι η ασθένεια υπάρχει ένας σοβαρό ζήτημα. Τα σπόρια των βακτηρίων που την προκαλούν είναι κοινά στο χώμα και στο νερό. Δηλαδή μπορεί να είναι παντού. Παράγουν όμως την τοξίνη, μόνον όταν εκτίθενται σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Η αλλαντίαση από τρόφιμα συμβαίνει όταν καταναλώνονται φαγητά που περιέχουν την τοξίνη. Συνήθως, ευθύνονται φαγητά τα οποία είναι σε κονσέρβες ή σε κενό, τα οποία καταναλώνονται αφού ανοιχτούν.

Η περίπτωση με την Ελληνίδα που μολύνθηκε στο Μπορντό είναι ακριβώς τέτοια. Φαίνεται ότι άφαγε σαρδέλες που είχε κονσερβοποιήσει το εστιατόριο. Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει συχνά, ακόμα και στα σπίτια μας. Όταν για παράδειγμα αποφασίζουμε να φτιάξουμε «σπιτική λακέρδα», ή «σπιτικά λουκάνικα». Θεωρούμε ότι αποφεύγουμε τα συντηρητικά, αλλά υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος, κυρίως γύρω από την καθαριότητα των τροφίμων, αλλά και γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτά φυλάσσονται.

Η τραυματική αλλαντίαση είναι περισσότερο συνηθισμένη σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Σε αυτή την περίπτωση, τα σπόρια εισέρχονται στην πληγή και απουσία οξυγόνου, απελευθερώνουν την τοξίνη. Δε μεταδίδεται άμεσα ανάμεσα σε ανθρώπους. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση της τοξίνης ή των βακτηρίων στον ασθενή.

Η θεραπεία της αλλαντίασης περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιτοξίνης, απαιτεί υποστηρικτική φροντίδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Η πρόληψη της αλλαντίασης περιλαμβάνει την προσεκτική αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων και την αποφυγή της κατανάλωσης τροφίμων που μπορεί να είναι μολυσμένα.

Η αλλαντίαση στην Ελλάδα και τον κόσμο

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 1-2 περιστατικά αλλαντίασης κάθε χρόνο. Τα πιο πρόσφατα περιστατικά τροφιμογενούς αλλαντίασης στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2022, σε δύο άτομα που είχαν καταναλώσει μολυσμένο σπιτικό κονσερβοποιημένο φαγητό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΔΥ,  το χρονικό διάστημα 2004-2022 δηλώθηκαν:

κονσέρβα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αλλαντίαση είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων είναι λιγότερο αυστηρές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως περίπου 3.000 περιστατικά αλλαντίασης, εκ των οποίων 1.000 είναι θανατηφόρα.
Το 1919, εκδηλώθηκε επιδημία αλλαντίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες που σκότωσε πάνω από 200 άτομα. Η επιδημία φέρεται να προκλήθηκε από μολυσμένο κονσερβοποιημένο φαγητό, που πωλούσε γνωστή ακόμα και σήμερα εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων.
Το 1972, η αλλαντίαση φέρεται να προκάλεσε επιδημία στη Γαλλία που σκότωσε πάνω από 100 άτομα, που είχαν καταναλώσει κονσερβοποιημένο φαγητό. Το 2013, Στην Κίνα πέθαναν πάνω από 50 άτομα τα οποία είχαν φάει μαύρα φασόλια που πωλούνταν σε εστιατόρια.

Η πρόληψη

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη της αλλαντίασης, όπως η προσεκτική αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων και η αποφυγή της κατανάλωσης τροφίμων που μπορεί να είναι μολυσμένα.  Τα πιο ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης είναι να:

  • Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για να αποτρέπουμε την ανάπτυξη του Clostridium botulinum.
  • Να κονσερβοποιήστε σωστά τα τρόφιμα στο σπίτι.
  • Να μην τρώμε βραστά αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά.
  • Να μην τρώμε καπνιστά ψάρια ή λουκάνικα που δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά.
  • Να πλένουμε καλά τα χέρια μας, πριν και μετά την χρήση τροφίμων ή την κατανάλωση τροφίμων.

Πηγή:enikos.gr

Post Visitors:215

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings